Osiot
Valikko
Sotilasliikunta

Suomen mitalitili avattu Wuhanin Sotilasurheilun maailmakisoissa

Puolustusvoimat 21.10.2019 8.34
Tiedote

Sotilasurheilun maailmankisojen Suomen ensimmäisen mitalin sai Mikko Honkasalo ilmailu-5-ottelun lentokilpailussa. Alle 81-kiloisten judossa Oskari Mäkinen sijoittui yhdeksänneksi.

Wuhanin Sotilasurheilun maailmakisojen ensimmäisen, pronssisen mitalin Suomelle toi Utin jääkärirykmentin majuri Mikko Honkasalo Ilmailu-5-ottelun lentokilpailussa.

- Vaikka pronssimitali ojennettiin minulle, ilman meidän Suomen koko tiimin tarkkaa reittisuunnitelmaa en sitä olisi saavuttanut, kiittelee Honkasalo.  

Kyse on kuitenkin yksittäisen kilpailijan tarkkuussuorituksesta ja reagoinnista.  Ilmailu-5-ottelun lento-osuus arvioidaan erillisenä kisana: kilpailija ohjeistaa lentäjän mahdollisimman tarkasti maajoukkueen tiimin ennalta suunnitteleman kolmen koordinaattipisteen kautta. Lentäjä ja lentokone annetaan järjestäjämaasta, eli tällä kertaa Kiinasta.

Honkasalo on ilmailu-5-ottelun konkari maailman huipputasolta. Hänellä on viimeisten kymmenen vuoden saldona lentosuunnistuksen maailmanmestaruus ja himmeämmät mitalit, samoin ilmailu-5-ottelun henkilökohtainen värisuora ja neljä joukkuekultaa.

Ilmailu-5-ottelun kokonaiskisa koostuu erillisestä lentosuorituksesta ja kuudesta muusta suorituksesta (ammunta, uinti, miekkailu, koripallo-osio, estejuoksu ja suunnistus), joista yhteispisteisiin lasketaan viisi parasta suoritusta. Suoritukset arvioidaan sekä joukkueena, että yksilösuorituksina. Wuhanin kisojen Ilmailu-5-ottelu päättyy suunnistukseen 24.10.

Urheilukoulun alokkaan Oskari Mäkisen loppusijoitus alle 81-kiloisten judossa oli yhdeksäs. Wuhanin ensimmäisen judo-ottelunsa Nigerian urheilijaa vastaan hän voitti käsilukolla. Toisen ottelun Bahrainin judokan kanssa Mäkinen voitti käsivarsiheitolla, jatkoajalla. Neljäsosafinaalissa Puolaa vastaan Mäkisen voittoputki päättyi epäonniseen tapahtumaketjuun, kun vastustajan kantapää osui Mäkisen kasvoihin ja etuhammas katkesi. Ottelun tuloksena oli Mäkisen tappio otteluajan puitteissa.

Mäkinen sai kuitenkin vielä uuden mahdollisuuden keräilyottelun kautta.

- Ottelun alussa dominoin selvästi Saksan Bloechlia, mutta sitten tapahtui pieni herpaantuminen, harmittelee Mäkinen.  Pronssiotteluun pääsy jäi tässä turnauksessa saavuttamatta.

Wuhanin Sotilasurheilun maailmankisojen taso on korkea myös judo-sarjoissa – kilpailijoiden joukossa on kaikkien maiden ammattiurheilijoiden huippua. Kaartin Jääkärirykmentissä Urheilukoulussa varusmiespalvelustaan suorittava Mäkinen on oman ikäluokkansa parhaimmistoa judossa. Hänellä on taskussaan alle 21-vuotiaiden Eurooppa-cupin hopea, pronssi ja viides sija.

Sotilasurheilun 7. maailmankisoissa Kiinan Wuhanissa kilpaillaan Kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) virallisissa ottelulajeissa sekä muutamassa näytöslajissa. Suomalaisurheilijoita nähdään golfissa, ilmailu-5-ottelussa, judossa, meri-5-ottelussa + hengenpelastuksessa, nyrkkeilyssä, painissa, sotilas-5-ottelussa, suunnistuksessa ja yleisurheilussa. Kisat päättyvät lauantaina 26.10.

Puolustusvoimien kilpailusivu

Kisojen virallinen sivu