Hyppää sisältöön

Kouluttajan tehtävät tuovat mukavaa vaihtelua arkeen- Niinisalossa sukelletaan kriisinhallinnan maailmaan

Puolustusvoimien kansainvälinen keskus FINCENT
14.5.2020 16.29
Tiedote

Mikko Sallinen on yhteiskuntatieteiden ylioppilas, reservin kapteeni, rakennusurakoitsija ja yksi FINCENTin henkilöstöpoolilaisista. Hänellä on kokemusta viidestä operaatiosta vuosilta 2003-2013, joista kolme oli tarkkailuoperaatioita. Kouluttajan tehtävät kansainvälisillä kursseilla hän kokee mukavana vaihteluna arkeen.

Sallinen istuu teltassa ja tutkii karttoja pöydän ääressä

Jo heti ensimmäisen rauhanturvaoperaation jälkeen Sallinen toimi FINCENTin kursseilla kurssiavustajana Albaniassa, Makedoniaan ja Montenegroon. Toisen operaation jälkeen Sallinen osallistui FINCENTin järjestämälle sotilastarkkailijakurssille, palveli kolmessa tarkkailuoperaatiossa ja palasi sen jälkeen kouluttajan tehtäviin United Nations Military Experts on Mission-sotilasasiantuntijakurssille (UNMEM). Vankka kokemus tarkkailuoperaatioista on vienyt hänet myös vierailevana kouluttajana kursseille Itävaltaa ja Unkariin. Kouluttajan tehtävät ulkomailla ovat tarjonneet Salliselle hienoja mahdollisuuksia päästä näkemään muiden maiden järjestelmiä ja tapoja toteuttaa kursseja.

- Niinisalossa UNMEM-kurssilla olen ollut pääasiassa partioharjoituksessa kouluttajana ja loppuharjoituksessa radio-operaattorina. Myös neuvotteluharjoituksessa on ollut mukana, Sallinen kertoo.

Sallinen kokee työtehtävät tarkkailijakurssilla kouluttajana tervetulleena ja mukavana vaihteluna arkipäivän töihin. Siirtyminen uudisrakennusprojekteista muutamaksi viikoksi kriisinhallinnan maailmaan Niinisaloon mahdollistaa aivan uusiin ihmisiin tutustumisen. Henkilökohtainen elämä ei tällä hetkellä mahdollista sitoutumista pidempään kriisinhallintatehtävään, mutta osallistuminen muutamana viikkona vuodessa kriisinhallintaan liittyville kursseille onnistuu. Sallinen kuvaa kursseilla toimimista ikkunaksi rauhanturvaelämään.

Opettajat ja oppilaat FINCENTin kursseille tulevat ympäri maailmaa. Kansainvälistä joukkoa yhdistää joko kokemus kriisinhallinnasta tai tavoite työskennellä siinä ympäristössä tulevaisuudessa.

-Kursseilla yhteishenki niin kouluttajien kuin oppilaidenkin kesken on aina ollut hyvä, ja vanhoja tuttuja on kiva päästä tapaamaan kurssien yhteydessä, Sallinen toteaa.

Kysyttäessä millaisia ihmisiä Sallinen kehottaisi hakeutumaan henkilöstöpooliin, hän vastaa näin:

- Varmasti tärkein asia on tuore rauhanturvakokemus. Normaaleissa kouluttajan tehtävissä pärjää hyvin, kun sisäistää oman tehtävänsä ja pyrkii tekemään parhaansa.

Sallinen on kokenut omakohtaiset operaatiokokemukset erittäin tärkeinä ja hyödyllisinä kouluttaessaan muita.

FINCENT järjestää 10.6.2020 henkilöstöpooliin rekrytointitapahtuman. ZOOM-sovelluksella 10.6.2020 järjestettävään webinaariin voi ilmoittautua tästä linkistä 3.6. mennessä. Ilmoittautuneille lähetetään kokouslinkki ja ohjeet osallistumiseen.

Lisätietoja tapahtumasta saa kurssinjohtaja majuri Aku Salmelta [email protected] / 0299 540 306 ja tutustumalla nettisivuihin www.fincent.fi