Hyppää sisältöön

Lentonäytös Kaivopuiston edustalla 4.6.

Julkaisuajankohta 22.5.2017 10.51
Tiedote

Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjä ja taitolento-osasto Midnight Hawks sekä maavoimien NH90-kuljetushelikopteri toteuttavat lentonäytöksen Kaivopuiston edustalla 4.6. kello 10.50-11.30.

Hornet-monitoimihävittäjän lennossa yleisö pääsee näkemään lähietäisyydeltä, kuinka hävittäjä liikehtii ja minkälaisia liikkeitä koneella pystyy tekemään. Hornetilla pystytään tekemään näyttäviä ison kohtauskulman liikkeitä myös matalilla lentokorkeuksilla. Alaraja lennolla on 500ft merenpinnan yläpuolella.

Modernia teknologiaa edustava NH90-kuljetushelikopteri on lentäjiensä mukaan tehokas ja erittäin suorituskykyinen kone. Esittelylennossa NH90-kuljetushelikopteri tarjoilee yleisölle muun muassa matalaa ohilentoa, heilurikäännöstä, jyrkkää nousua ja syöksyä, kaartoja ja leijuntaa. Helikopterin miehistöön kuuluu kaksi lentäjää ja yhdestä kahteen lentotekniikan edustajaa. Helikopterin maksimi lentoonlähtöpaino on 11 000 kiloa. Strategiset mitat ovat: pituus 19,5 metriä ja leveys roottorin lavoista mitattuna 16,3 metriä. Helikopterin normaali matkalentonopeus on noin 260 km/h ja maksimilentonopeus 305 km/h.

Suomen viettäessä 100-vuotisjuhlavuottaan juhlii Ilmavoimien taitolento-osasto Midnight Hawks 20-vuotista taivaltaan. 20 vuotta on Kauhavan Lentosotakoulun ja sittemmin Tikkakosken Ilmasotakoulun lennonopettajista valittu ryhmä esiintynyt yleisölle niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa lentonäytöksissä.

Tämän vuoden ohjelmassa on pyritty lisäämään näyttävyyttä eri lentomuotoja käyttämällä. Kuitenkin tiivis timanttimuodostelma, jossa koneiden välinen etäisyys on 2 metriä, säilyy edelleen osaston kansainvälisesti tunnettuna tavaramerkkinä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuotta osasto on halunnut kunnioittaa kehittämällä tiiviin joutsen-lentomuodon, joka nähdään myös 4.6. Muodossa kaksi konetta muodostaa joutsenen kaulan, kahden muun koneen kuvatessa lentävän joutsenen siipiä. Esityksen aikana koneiden nopeus on noin 500-800 km/h, ja G-voimia ohjaajat tuntevat n. 6:n G:n verran. Esityksen sisältö on riippuvainen pilvikorkeudesta: esitys vaatii minimissään 300 metrin pilvikorkeuden, ja täyden hyvän kelin sarjan voi lentää, mikäli pilvet ovat kahden kilometrin korkeudella.