Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Sotilastarkkailijan normiviikko - Tarkkailutehtävässä maisemia ihaillen

Julkaisupäivä 11.7.2016 10.22 Blogit Maavoimat

Sotilastarkkailijoista puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tule kuva, missä tarkkailija tähystää kiikareilla valvottavaa aluetta. Kuitenkin vain noin 15 prosenttia kenttäaseman tehtävistä on perinteistä tarkkailua.

Tarkoituksena on havainnoida kaikkea poikkeavaa tulitaukolinjalla ja sen läheisyydessä. Kiikareiden näkymää verrataan aikaisemmin samasta paikasta otettuihin valokuviin. Kaikesta poikkeavasta laaditaan raportti. Tarkkailutehtävässä on YK:n sääntöjen mukaisesti käytettävä sirpaleliivejä ja kypärää. Tarkkailuasemaa perustettaessa laitetaan näkyvälle paikalle YK:n sininen lippu ja täysin valkoinen lippu merkiksi muille, että paikalla on puolueettomia ja aseettomia sotilastarkkailijoita. Tarkkailutehtävä on tärkeä tapa osoittaa myös YK:n läsnäoloa kaikille osapuolille.

Sotilastarkkailijat havainnoivat ympäristöä toki aina myös liikkeellä ollessaan. Se on lisäksi mitä mainioin tapa ihastella kauniita vuoristomaisemia. Maisemat ovat todella jotakin aivan muuta kuin mihin Suomessa on tottunut.

Pakistanin hallinnoimassa Kashmirissa on viisi vuodenaikaa; talvi, kevät, kesä, monsuuni ja syksy. Nyt eletään kesäkautta ja odotetaan noin kuukauden päästä alkavaa monsuunia. Lämpötila on tähän aikaan vuodesta päivisin noin +35 °C. Tänään saapuessamme takaisin kenttäasemalle näytti auton lämpötilamittari ulkolämpötilaksi +44 °C. Kesällä kaikki on vihreää ja kukkia on teiden varsilla. Vielä kuukausi sitten vastuualueemme pohjoisilla alueilla oli lunta, eikä puissa ollut lainkaan lehtiä.

Pohjoisilla alueilla tuntuu siltä kuin aika olisi pysähtynyt sata vuotta sitten. Rakennukset on tehty perinteisesti luonnonkivistä, savesta ja puusta noudattaen vanhoja malleja. Nykyajasta kertoo vain pihalla oleva lautasantenni.

Tuleva monsuunikausi tietää ongelmia kenttäasemallemme. Runsaat sateet saavat aikaan maanvyöryjä, joiden takia partiomatkat keskeytyvät tai jopa peruuntuvat. Maanvyöryjen raivaamiseen saattaa mennä useita päiviä. Tällä alueella partiomatkoilla käydään satunnaisesti noin 3000 metrin korkeudessa. Maisemia hallitsee vuorien lisäksi vuolaana virtaavat joet. Vesi on jääkylmää ja virtaus on voimakas eikä kukaan edes ajattele menevänsä uimaan

Komentajakapteeni Kari Laakko. Kirjoittaja toimii kenttäaseman päällikkönä UNMOGIP-operatiossa Kashmirissa.

Blogi Maavoimat
´