Irak OIR

Operation Inherent Resolve (OIR) on Yhdysvaltain johtama maiden välinen koalitio, jonka toiminta käynnistyi vuonna 2014. OIR-operaation tehtävä on koordinoida ja tehostaa DAISH’n vastaista kansainvälistä yhteistyötä. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on noin 80.

Kansainvälinen koalitio antaa sotilaallista tukea DAISH’in vastaiseen toimintaan, ehkäisee vierastaistelijoiden lähtöä konfliktialueelle, pyrkii tyrehdyttämään DAISH'in rahoituskanavat sekä heikentämään DAISH’in ideologiaa. Lisäksi operaation tavoitteena on alueen humanitaarisen kriisin lievittäminen. Toiminnan lähtökohtana on, että kukin maa päättää itse, minkälaista tukea DAISH’in vastaiseen toimintaan antaa.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) muodostuu kouluttajaosastosta, suojausosastosta sekä esikunta- ja tukiosista. Suomalaiset kouluttavat Irakin turvallisuusviranomaisia kurssimuotoisesti koulutustukikohdissa eri puolilla Kurdistania ja osallistuvat koulutus- ja neuvonantotoimintaan Pohjois-Irakin lisäksi myös muualla Irakin alueella.

OIR-operaatio poikkeaa muista Suomen käynnissä olevista kriisinhallintaoperaatioista. Joukkojen asemaa Irakissa ei määritä yhteinen kansainvälinen sopimus alueella, vaan toiminta perustuu Suomen ja Irakin väliseen noottien vaihtoon.

Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015 lähtien.

Lue lisää OIR:sta opeeraation verkkosivuilta.

Suomalaiset kouluttavat lääkintämiehiä Irakissa
Maavoimat

Suomalaiset kouluttavat lääkintämiehiä Irakissa

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa aloitti syyskuun lopussa lääkintäkurssien järjestämisen paikallisille turvallisuusviranomaisille Kurdistanissa.
14.10.2019 | 10.44
Maavoimien esikunta

Suomalaisen kriisinhallintajoukon toiminta Irakissa jatkuu normaalisti

Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) osana OIR -operaatiota (Operation Inherent Resolve) jatkaa tehtäviään suunnitelmien mukaisesti.
11.10.2019 | 12.59
Maavoimat

Rauhanturvaaja loukkaantui vahingonlaukauksesta Irakissa

Suomalainen rauhanturvaaja on loukkaantunut Irakissa tänään noin klo 18.45 tapahtuneessa vahingonlaukauksessa. Rauhanturvaajan pistooli laukesi asetta käsiteltäessä ja luoti osui rauhanturvaajaa reiteen.
12.4.2019 | 21.28
Porin prikaati

Avoimia tehtäviä kriisinhallintaoperaatioissa

Kriisinhallintaoperaatioissa kaivataan osaajia. Haku on päällä ympäri vuoden ja nyt tarvetta on erityisesti arabiankielen ja sähkötöiden osaajille sekä kranaatinheitin koulutetuille.
21.1.2019 | 11.25