Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat
Sukelluslääketieteen keskus

Sukelluslääketieteen keskus kehittää ja ylläpitää sukeltavien erikoisjoukkojen palveluskelpoisuutta ja palvelusturvallisuutta.

Sukelluslääketieteen keskuksessa tehdään Merivoimien sukeltajakurssille hakeutuvien terveystarkastukset. Annamme konsultaatio- ja asiantuntijatukea kutsuntalääkäreille sekä mm. Rajavartiolaitokselle, pelastuslaitoksille ja viranomaissukeltajien työterveyshuollon yksiköille.

Järjestämme sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon koulutusta. Lisäksi annamme sukellusonnettomuuksien ensihoidon erikoiskoulutusta (ADALS eli Advanced Diving Accident Life Support -koulutusta, kts. www.adals.fi) yhteistyössä Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen sukellus- ja ylipainelääketieteellisen yhdistyksen kanssa.

Kuva Puolustusvoimat, Harri Mäkitalo  Kuva Puolustusvoimat., Harri Mäkitalo
 

Alan tutkimusta teemme yhteistyössä Ruotsin puolustusvoimien, Helsingin yliopistollisen keskussairaalaan ja Työterveyslaitoksen kanssa. Tutkimusaiheita ovat mm. sukeltajan keuhkojen fysiologia, hengityskaasujen narkoottiset vaikutukset elimistöön ja arktisissa olosuhteissa sukeltamisen vaikutukset elimistöön ja operatiiviseen toimintakykyyn.

Toimimme Suomen kansallisena edustajana European Diving Technology Committeen lääketieteellisessä jaostossa.

Meillä suoritettu lääkäripalvelu hyväksytään käytännön koulutukseksi sukelluslääketieteen ja ylipainehappihoidon erityispätevyysohjelmassa.