Natos fredskompanjonskap
Försvarsmakten medverkar i Natos kompanjonsverksamhet och samarbete.
Kompanjonssamarbetets centrala målsättning är att utveckla den militära prestations- och samverkansförmågan för såväl det nationella försvarets som den internationella krishanteringens behov.
Samarbetets militära tyngdpunktsområden är att delta i Natos utbildnings- och övningsverksamhet samt informationsutbyte och utvecklandet av den gemensamma lägesbilden.
Finland medverkar i två av Nato ledda krishanteringsoperationer, vilka är KFOR i Kosovo och Resolute Support i Afghanistan.
Finland har deltagit i Natos fredskompanjonssamarbete sedan år 1994. Finland har också varit medlem i den Euroatlantiska kompanjonsrådet (Euroatlantic Partnership Council eller EAPC) sedan år 1997.
Finland kallades som framstående kompanjonsland med i Natos utvidgade kompanjonskapssamarbete (Enhanced Opportunities Program eller EOP) år 2014. Detta är en nyttig möjlighet för Finland att upprätthålla och utveckla kontakterna till Nato.
Finland medverkar i Natos utbildningsevenemang och seminarier jämte gemensamma övningar ur nationella hänsyn. Tyngdpunkten för utbildnings- och övningssamarbetet vilar på de krävande övningarna. Finland deltar årligen i omkring tvåhundra utbildningsevenemang 0ch i 15-20 övningar.
Finland främjar informationutbytet med Nato om läget gällande säkerhetsomgivningen och den militära beredskapen. Utökat informationsutbyte och en gemensam lägesmedvetenhet i Österjöområdet och främjar stabiliteten samt förbättrar förutsägbarheten gällande militär verksamhet inom området.
Betydelsen av Planerings- och utvärderingsprocessen (Partnership for Peace Planning and Review Process eller PARP) förblir central för Finlands del. Kompanjonsmålsättningarna som framställs som en del av PARP-processen, stödjer Finlands försvarsmakt utvecklingsmålsättningar.
Om Finlands Natosamarbete

INTERNATIONELLT SAMARBETE
Natos snabbinsatsstyrkor
Försvarsmakten strävar efter utveckla sina styrkors kunnande genom att medverka i krävande övningar för Natos sanbbinsatsstyrkor.
Principerna för sändandet av styrkor
INTERNATIONELLT SAMARBETE
Finland och Nato
Natos engelskspråkiga webbplats om Finlands och Natos fredskompanjonskap samt samarbte.
Nato and Finland
Internationellt samarbete
Finlands Nato representantion
Finlands representation i Nato verkar som en fast länk mellan Finland, Försvarsmakten och Nato.
Finlands Nato representation webbplats
Internationellt samarbete
Natos fredskompanjonskap
Natos fredskompanjonsprogram utvecklar kompanjons- och medlemsländernas samverkan bland annat i fredsbevaringsuppdrag.
Om kompansjonsprogrammet på Natos webbplats