COVID-19 och Försvarsmakten
På den här sidan samlas allmän informations om coronavirusets verkningar för Försvarsmakten och beväringsutbildningen.
Materialet på sidan kommer att kompletteras när situationen fortskrider. Om du har några öppna frågor om coronaviruset vid försvarsmakten kan du skicka oss en tilläggsförfrågan med reaktionsknapparna längst ner på sidan. Reaktionsknapparna syns inte, ifall du har godkänt endast nödvändiga kakor.
Sidan är uppdaterad 4.8.2022 kl. 15.00.
Avvecklingen av koronarestriktionerna
I och med julikontingenten (2/22) återgår man inom beväringsutbildningen till normala tjänstgörings- och permissionsarrangemang, om coronaläget vid truppförbanden tillåter detta, med följande precisioner:
– Alla som fortsätter och inleder sin beväringstjänst har indelats i A/B/C-kohorter
– Alla som fullgör sin beväringstjänst har i samband med inledandet av tjänstgöringen 12 dagar oavbruten tjänst utan ledigheter eller permissioner (ingen besöksdag för närstående under det första veckoslutet).
Beväringar som tillhör olika kohorter har ingen kontakt med varandra inom garnisonerna. Grupperna rör sig bland annat längs olika rutter och äter på olika platser.
Med en normal tjänstgörings- och permissionsrytm avses att utbildning i regel ordnas alla vardagar och veckosluten är lediga.
Undantag i permissionsveckosluten utgör bl.a. beredskaps- och handräckningsturerna samt längre krigsövningar. Man upphör med den 4+2-permissionsrotation som använts under coronatiden (fyra veckor utbildning, två veckor ledighet från tjänst).
Försvarsmakten är en organisation för undantagsförhållanden som snabbt och flexibelt kan anpassa sin verksamhet på det sätt som situationen förutsätter.
Ifall coronasituationen eventuellt försämras, kan kommendören för truppförbandet vid behov fatta beslut om att återställa de begränsningar som behövs.
Man fäster särskild uppmärksamhet vid betydelsen och vikten av att hosta på rätt sätt samt vid iaktta god handhygien och man övervakar att dessa regler följs under tjänstgöringen. Städnings- och desinficeringsåtgärderna inom garnisonerna har också effektiverats.
Då kontingenten inleder sin tjänstgöring i juli fäster man särskild vikt vid hur de värnpliktiga anpassar sig och vid deras mående redan från och med de första dagarna av tjänstgöringen.
Försvarsmakten utvidgar det nya försöket med att be om respons under utbildningens olika skeden, om påbörjades våren 2022. Under den resterande delen av 2022 kommer försöket att omfatta alla grundenheter som ger beväringsutbildning. Skedesresponsförfarandet gör det möjligt att utveckla utbildnings- och tjänstgöringsarrangemangen redan medan tjänstgöringen pågår.
Bland dem som fullgör sin värnplikt finns det inte personer som tillhör riskgrupper fastställda av Institutet för hälsa och välfärd. Det finns beväringar som har astma, men astman måste vara i balans, för att man ska få inleda tjänstgöringen
Uppdaterad 11.7.2022 klo 12.50.
Beväring, det är viktigt att du följer anvisningarna nedan om du blir sjuk när du är på permission. Dessa åtgärder är utformade för att förhindra spridning av coronavirus och för att minska risken för exponering för andra.
1. Rapportera detta till dit eget truppförband, som också kommer att ge dig mer detaljerade instruktioner om din status förhindrar att du återvänder till garnisonen. Endast garnisonen har rätt att ge beväringen tillstånd att inte återvända från helgdagar. Truppförbanden ger sina egna beväringar kontaktuppgifterna.
2. Om du behöver ytterligare vägledning för hälso- och sjukvård i din situation, vänligen kontakta antingen garnisonens hälsovårdsstation (under kontorstid, och ibland även under helgen) eller per telefon med Försvarsmaktens hälsovård servicenummer:
+358 299 576888 service på finska
+358 19 2242800 service på svenska
OBS! Om du ringer till en centraliserad telefonhjälpdisk, avsluta inte samtalet. Du är i en samtalskö trots att det inte finns något meddelande.
3. Följ instruktionerna du får.
Familjemedlemmar, detta telefonnummer endast för värnpliktiga. Dessa nummer svarar inte på förfrågningar eller förfrågningar från andra. Observera också att vi inte är i stånd att avslöja hälsoinformationen för en vuxen, så vänligen kontakta beväringen om du vill veta om hans / hennes hälsa.
Uppdaterad 2.10.2020 klo 12.20.
Försvarsmakten erbjuder beväringarna och de kvinnor som utför frivillig militärtjänstgöring möjlighet att frivilligt vaccinera sig mot coronaviruset. Vaccineringarna inleds i juli och berör både dem som inleder sin tjänstgöring den 3 januari 2022 och de beväringar som den tidigare kontingenten som fortsätter sin tjänstgöring.
Den första dosen av frivilliga coronavaccinationerna ges åt beväringarna i kontingent 1/2022 efter rekryternas läkargranskning, dock minst 14 dygn efter de övriga skyddsvaccinationerna getts. Den andra och tredje coronavaccindosen ges i enlighet med rekommendationerna under våren 2022. Försvarsmaktens egen hälsovård sköter vaccineringarna. Om en beväring hunnit få sin första vaccindos vid sin egen hälsostation sköter Försvarsmakten om den andra dosen.
Ofta ställda frågor om vaccineringen av kontingent 1/22:
1. Möjliga komplikationer av vaccinet?
Alla vacciner, liksom andra läkemedel, kan ha biverkningar. De flesta biverkningar av vacciner är milda och övergående.
Efter coronavaccination uppträder ofta lokala symtom på injektionsstället, såsom smärta, rodnad, värme och svullnad. Övergående allmänna symtom som feberreaktioner, muskelvärk, huvudvärk, trötthet, irritabilitet, sjukdomskänsla och frossa är också mycket vanliga.
Lokala och allmänna symtom börjar vanligtvis inom ett par dagar efter vaccination. De passerar om några timmar eller dagar. De kan behandlas med feber och smärtstillande medel som ibuprofen, naproksen eller paracetamol. Lokala och allmänna symtom förhindrar inte ytterligare vaccination.
Förväntade vaccinationsreaktioner är vanligare efter den andra dosen mRNA- vaccin. Fördröjda biverkningar blir vanligtvis uppenbara inom sex veckor efter vaccination.
Alla vacciner kan orsaka sällsynta allvarliga allergiska reaktioner. De första mRNA-vaccinerna som introducerades har rapporterats ha orsakat sådana reaktioner i ungefär ett fall av 100 000 vaccinerade.
2. Coronavaccintyp?
Inom Försvarsmakten till dem som inlett tjänstgöringen i kontingent 2/21 ges produkten Biontech-Pfizerin Comirnaty, som är ett mRNA-vaccin.
3. Syns det i Min Kanta?
Det givna vaccinet registreras och kommer att synas i Min Kanta (Omakanta).
4. Syns det i Vaccinationspasset/får man Vaccinationspass?
EU:s intyg om coronavirusvaccination visas i Min Kanta efter att personen har vaccinerats mot coronaviruset. Intyget ska innehålla produktnamn och datum för administrering av det senaste vaccin som mottagits och vaccindosens löpnummer. Om du har fått två doser visas endast data för den senare dosen på intyget. Vid behov kan coronavirusvaccinationsintyget skrivas ut på garnisonens hälsocentral.
5. Hur verkar de övriga varianterna?
I allmänhet, efter den andra dosen, är den skyddande effekten av mRNA-vacciner efter två eller tre doser mycket bra för alla varianter av coronavirus, även om det kan finnas någon variantspecifik variation i effekt.
Även om den vaccinerade personen insjuknar kommer hans eller hennes sjukdom sannolikt att vara mindre allvarlig på grund av vaccination än utan vaccination. Därför kan vaccination minska allvarliga fall av sjukdomen som kräver sjukhusvistelse och dödsfall orsakade av allvarlig sjukdom.
6. Med vilken tidtabell ges den andra sprutan?
Enligt THL:s gällande direktiv ges mRNA-vaccinents effektiveringsdos 8 - 12 veckor från den första vaccineringen. I händelse av att direktivet ändras, uppdateras även vaccineringstidtabellen.
7. Hur får Försvarsmakten reda på om någon redan vaccinerats?
Då rekryter anger att denne redan fått vaccin, granskar Försvarsmaktens hälsostationer saken från Kanta-registret, varvid tidpunkten för den andra dosen bestäms utifrån detta.
8. Förekommer påtryckning att ta vaccin?
Coronavaccination rekommenderas, men det finns inga påtryckningar att ta det. Alla vacciner som erbjuds till dem som har påbörjat sin tjänst är frivilliga.
9. Hur påverkas tjänstgöringen?
Alla som har fått vaccinet kommer att ordineras en lätt tjänst i minst 3 dagar efter vaccinationen, dvs. undantag från marsch, strid och fysisk utbildning. Tjänstgöringen påverkas inte på annat sätt oberoende om man tagit vaccinet eller inte. Å andra sidan kan skyddsåtgärderna mot coronaepidemin i allmänhet lättas upp i försvarsmakten först efter att en tillräckligt stor andel av både värnpliktiga och personal har vaccinerats.
Noggrannare information om coronaviruset och -vaccinet hittas på THL:s webbplats https://thl.fi.
Uppdaterad 20.7.2021 kl 14.30
Det finns skillnader i möjligheterna för de närmaste och intressegrupper besöka garnisonsområden. Före ett besök i garnisonsområdet måste eventuella restriktioner säkerställas från det berörda truppförbandet.
Kontakter utanför Försvarsmakten innebär en extra risk att smittas. För att minimera utomstående kontakt, har nära och kära tillsvidare inte möjlighet att besöka soldathemmet. För annan kommunikation gäller de normala reglerna.
Uppdaterad 31.3.2021 kl 13.05.
Vid faneden och soldatens högtidliga försäkran i slutet av rekrytperioden avlägger soldaterna ett högtidligt löfte om att försvara fosterlandet. Vid det festliga och traditionsrika evenemanget utnämns beväringarna till manskapets tjänstegrader.
Arrangemangen för Krigmannaed och -försäkran för kontingent 2/2022 varierar mellan truppförbanden. Specifik infomation här.
Uppdaterad 4.8.2021 kl 14.00.
På grund av coronaviruset kan beväringarnas frånvaro från utbildningen bli lång. Frånvaro enbart på grund av coronapandemin är i princip inte orsak till att avbryta tjänstgöringen.
De rättsliga grunderna för att avbryta tjänstgöringen kommer från värnpliktslagen. Utöver värnpliktslagen fastställs avbrytandet av tjänstgöringen i Försvarsmaktens interna normer.
De förändringar som coronaviruset medför påverkar inte varaktigheten eller start- och sluttiden för den tjänstgöring som föreskrivs i lag.
Uppdaterad 4.2.2022 klo 14.00.
De organisatoriska åtgärder som orsakas av coronaviruset påverkar inte beväringarnas utbildningsval.
Urvalen till reservofficersutbildningen kommer att göras under underofficerskurs 1, som vanligt.
Uppdaterad 2.10.2020 klo 12.35.
Regionala och fall-för-fall-överväganden används alltid vid anordnandet av repetitionsövningar (KH) och frivilliga övningar inom Försvarsmakten (PVVEH). Genomförandet tar hänsyn till nationella och regionala begränsningar och alla lärdomar som dragits under epidemin. Dessa lärdomar gäller all reservutbildning, och flera innovativa lösningar har de facto genomförts i anordnandet av övningar.
Försvarsmakten betonar att man inte ska medverka i övningarna om man är sjuk. Om en reservist ansöker om dispens från en repetitionsövning på grund av sjukdom (t.ex. coronavirus) måste han eller hon lämna in ett läkarintyg till det regionalbyrån som skickade ordern.
Om en reservist mår dåligt på morgonen när övningen inleds och därför inte har haft möjlighet att få ett skriftligt läkarintyg, måste han eller hon omedelbart kontakta den regionalbyrå som skickade övningsordern och påbörja omedelbara åtgärder för att få ett skriftligt läkarintyg. I sådana fall måste reservisten få tillstånd från regionalbyrån att inte anlända till övningen och komma överens om att lämna in ett skriftligt läkarintyg.
Om du har några frågor om repetitionsövningar, vänligen kontakta regionalbyrån som skickade övningsordern.
Uppdaterad 21.4.2021 klo 9.30.
Försvarsmakten håller på att återgå till en så normal övningsrytm som möjligt med beaktande av nödvändiga skyddsåtgärder ifall en eventuell coronavåg på nytt skulle bli aktuell.
Genomförandet av internationella övningar granskas vid behov från fall till fall. Ifall man eventuellt blir tvungen att ställa in övningar eller göra ändringar i fråga om dem, informerar man om detta separat.
Vid genomförandet av nationell och internationell övningsverksamhet beaktar man alltid de lokala förhållandena och gällande direktiv – och tar hand om personalens och de värnpliktigas hälsa.
Endast en frisk soldat är kapabel att upprätthålla den beredskap och det stöd till det övriga samhället som förutsätts av Försvarsmakten. Försvarsmakten fortsätter genomföra de åtgärder, genom vilka soldaternas hälsa kan säkras.
Uppdaterad 11.7.2022 klo 12.50.
Försvarsmaktens personal har uppmanats att ha distansarbete så mycket som deras jobb tillåter. Detaljerade hygieninstruktioner ges också till all personal.
I garnisonen följer till exempel personal i utbildningsuppdrag samma A-, B-, C-modell som beväringarna.
Det är fortfarande bra att undvika alla icke nödvändiga resor utomlands. När man återvänder från utlandet måste arbetsgivaren komma överens med arbetsgivaren om de nödvändiga ändringarna av arbetsarrangemangen.
Uppdaterad 2.10.2020 klo 12.35.
Försvarsmakten strävar på alla sätt att ombesörja beväringarnas och personalens hälsa såväl i normalläget som under coronaepidemin. Hälsa on välmående är på första plats i Försvarsmaktens verksamhet oberoende av läget.
Försvarsmakten har vidtagit åtgärder för att bromsa upp coronaepidemins framfart samt behärska dess verkningar vid truppförbanden. Försvarsmakten har anpassat sin verksamhet och gjort förändringar beväringstjänstgöringens arrangemang. Meningen med arrangemangen är att säkra arbets- och tjänstgöringssäkerheten för de värnpliktiga, frivilligt tjänstgörande kvinnor samt personalen.
Alla tjänstgörande har möjlighet och skyldighet att vid behov söka sig till Försvarsmaktens hälsovård. Om en beväring uppfattar sitt hälsotillstånd som oroväckande, är det rekommendabelt att söka sig till läkarmottagningen vid truppförbandets hälsostation.
Inom Försvarsmakten finns det inom beväringstjänstgöringen i praktiken inte sådana personer som avses i Institutets för hälsa och välfärd (THL) beskrivning över riskgrupper. Astma förekommer bland beväringarna, men astman bör vara i vårdbalans för att tjänstgöringen kan inledas.
Försvarsmakten är beredd i händelse av att person med astma eller annan sjukdom kan få behov av specialåtgärder. De kan exempelvis testas för att utesluta coronavirussmitta. Om en värnpliktig med astma eller annan sjukdom får behov av specialåtgärder, skickas denne till mottagning på truppförbandets hälsostation i enlighet med medicinalunderhållets direktiv.
Uppdaterad 31.3.2021 klo 13.05.
Inom försvarsmakten är isolerings- eller karantänsliknande tid för beväringar sju (7) dagar.
Beväringar som smittats av coronaviruset befinner sig i isoleringsliknande förhållanden i garnisonen i minst 7 dagar. Beväringar som tillfrisknat kan återgå till tjänstgöringen tidigast 7 dagar efter symtomens början och när 7-dagarsperioden har inkluderat minst en (1) asymtomatisk dag. Vid asymtomatisk infektion beräknas dagarna från datumet för positiv provtagning.
Om en beväring utsatts för coronaviruset följs samma sjudagarsregel. Karantänperioden för dem som exponeras för coronavirus upphör efter 7 dagar om coronavirustestet som utförs av sjukvården är negativt. Dagarna beräknas från den sista exponeringsdagen.
Om en beväring diagnostiseras med coronavirus eller exponering utanför garnisonen följs myndighetens anvisningar. Dock så att om smittskyddsmyndighet beordrat isolerings- eller karantänorder kortare än 7 dygn, följs Försvarsmaktens gällande bestämmelse om 7 dygn.
Uppdaterad 4.2.2022 klo 14.00.
Med karantänåtgärderna begränsas en större av spridningen av epidemin i garnisonerna och på andra håll i samhället. Varje fall av coronavirus hanteras enhetsvis från fall till fall, och de åtgärder som vidtas baseras på medicinska grunder.
Enskilda fall av coronavirus kan påverka såväl individer som i större utsträckning hela truppen, beroende på när och var eller storleken på den exponerade gruppen. Bekräftade coronavirusfall och de efterföljande åtgärderna innebär förändringar för utbildnings- och fritidsarrangemangen för den berörda grundenheten. I praktiken kan detta innebära längre än planerade tjänstgörings- eller permissionsperioder (VMP). Karantänen kan därför genomföras hemma eller i en garnison, beroende på situationen.
Fallen är ytterst olyckliga ur såväl individens som Försvarsmaktens synvinkel. Försvarsmakten strävar efter att stödja beväringarna och deras förmåga att klara sig med alla till buds stående medel, särskilt i situationer där karantänen förlänger tiden i tjänst.
Omkring 12 000 unga inleder tjänsten – Försvarsmakten rekommenderar vaccin

Temasidor
För beväringar
På dessa webbsidor hittar du uppgifter om uppbåd, fullgörande av militärtjänst och ansökan on frivillig militärtjänst för kvinnor.
För beväringar temasidor
Temasidor
För reservister
Efter beväringstjänstgöringen hör den värnpliktige till reserven.
För reservister temasidor
Kundtjänst
Regionalbyråerna
Regionalbyråer betjänar dig i frågor om värnplikten.
Mer information om regionalbyråerna