Hoppa till innehåll

Försvarsminister Niinistö gav Logistikverket fullmakt att sända en inbjudan till förhandling och en preliminär anbudsförfrågan gällande ett stridssystem för projektet Flottilj 2020

Försvarsmaktens logistikverk
Utgivningsdatum 13.6.2017 15.55
Pressmeddelande

Försvarsminister Jussi Niinistö har den 13 juni 2017 gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att sända ut en inbjudan till förhandling och en preliminär anbudsförfrågan gällande ett stridssystem för fartygen i Flottilj 2020 till tre leverantörskandidater: tyska Atlas Elektronik GmbH, kanadensiska Lockheed Martin Canada Inc och svenska Saab Ab. Stridssystemet består av vapen, sensorer och ledningssystem samt av integreringen av dem i fartygen. Finanspolitiska ministerutskottet har förordat att inbjudan till förhandlingar och en preliminär anbudsförfrågan kan sändas ut.

En första förhandlingsomgång förs under år 2017. Tiden för att lämna in ett preliminärt anbud infaller under hösten 2017. En andra förhandlingsomgång inleds redan under slutet av år 2017 och den fortgår under vintern 2018. Den slutliga anbudsomgången och undertecknandet av kontraktet genomförs under år 2018.

I slutet av fjolåret sände Logistikverket 12 företag en förfrågan om de ville ansöka om att få delta i anbudstävlan om ett stridssystem för fartygen i Flottilj 2020. Ansökan om att få delta sände åtta företag och av dem valdes tre företag för en fortsättning. Logistikverket har tillsammans med marinen, huvudstaben och försvarsministeriet utvärderat ansökningarna om deltagande. En aktör utanför försvarsförvaltningen har säkerställt oberoendet och kvaliteten i processen gällande ansökan om deltagande. Urvalskriterier för företagen var kunnande i integrering av stridssystem, teknisk kapacitet, projektkapacitet, kommersiella och juridiska krav, livscykelkunnande, industriellt samarbete, kvalitet och säkerhet.

Vidare har minister Niinistö fattat beslut om att en skyldighet till industriellt samarbete ska ställas för upphandlingen i Flottilj 2020. Beslutet innehåller motiveringar till varför skyldigheten ställs och det stöder materialpolitikens centrala mål att den militära försörjningsberedskapen ska säkras i alla situationer. Genom att ställa en skyldighet strävar man dessutom efter att säkerställa att den inhemska försvarsindustrin är en integrerad del av det finska försvaret och försörjningsberedskapen samt att främja internationellt försvarsindustriellt samarbete.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av Lauri Puranen, programchef för programmet för strategiska projekt, tfn 0295 140 403 och vid Försvarsmakten av Veli-Pekka Heinonen, kommodor, tfn 0299 800 (växel).

´