Hoppa till innehåll

Pääosa Irakissa palvelevista suomalaisista kotiutetaan operaatiosta tilapäisesti

Armén
Julkaisuajankohta 27.3.2020 20.15
Tiedote

Operation Inherent Resolve (OIR) -operaatiossa Irakin turvallisuusviranomaiset ovat keskeyttäneet kaiken koulutustoiminnan COVID-19 koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Lisäksi OIR -operaatio valmistautuu organisoimaan toimintaansa uudelleen. Operaation tekemien päätösten seurauksena pääosa Irakissa tällä hetkellä palvelevista suomalaisista kotiutetaan tilapäisesti Suomeen.

Suomalaisen kriisinhallintajoukon pääosa kotiutetaan Irakista tilapäisesti. Kaikkiaan kotimaahan palaa noin 50 henkilöä, pääosin koulutushenkilöstöä. Operaatioalueelle jää noin 20 hengen vahvuinen osasto, jonka tehtävänä on suunnitella operaation tulevaa toimintaa OIR -operaation käskyjen mukaisesti. 

Koronaviruksen leviämiseen liittyvien varotoimenpiteiden johdosta kotimaahan palaavat jäävät suoraan karanteeniin saavuttuaan Suomeen. Maavoimat vastaa operaation toimeenpanosta ja siten myös kotiuttamisesta sekä operaatioalueelle paluusta. Kotiuttaminen toteutetaan mahdollisimman nopeasti. Nyt kotiutettavien suomalaisten on suunniteltu jatkavan toimintaa operaatiossa koulutustauon jälkeen, kun tilanne operaatioalueella sen mahdollistaa. 

Operaation tämänhetkisten suunnitelmien mukaan paikallisviranomaiset ovat päävastuussa kaiken koulutuksen antamisesta syksyyn 2020 mennessä. OIR -operaation koulutuksen painopiste on ollut muutoksessa yksittäisen sotilaan perustaitojen kouluttamisesta Irakin turvallisuusviranomaisten oman koulutuskapasiteetin kehittämiseen. Osana tätä kehitystä suomalaiset ovat siirtäneet jalkaväkikoulutuksen päävastuun paikallisille kouluttajille ja suomalaiset toimivat kurssien paikalliskouluttajien neuvonantajina.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on toiminut alueella kesäkuusta 2015 lähtien antaen koulutus- ja neuvonantotukea Irakin viranomaisille. Toimintansa aikana SKJI on kouluttanut noin 5 000 Irakin Kurdistanin peshmerga-taistelijaa sekä noin 700 Irakin asevoimien sotilasta

´