Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain komentajan tervehdys 4.6.2021

Pysähdymme tänään hetkeksi arvostamaan aiempien sukupolvien, mutta myös omaa työtämme suomalaisten turvallisuuden eteen. Turvallisuus ei ole nykymaailmassa itsestään selvä asia. Sen eteen on tehtävä määrätietoisesti töitä. Teemme yhdessä muiden viranomaisten kanssa parhaamme, jotta Suomi on jatkossakin turvallinen maa kaikille suomalaisille. 

Suomen puolustuksen toimintaympäristö on jännitteinen ja vaikeasti ennakoitava. Muutosta ei ole nähtävissä. Tässä asetelmassa Suomen kokoonsa nähden vahva puolustuskyky on tärkeää Pohjolan vakauden kannalta. 

Yhä monitahoisempien uhkien ennaltaehkäisyyn, hallintaan ja torjuntaan tarvitsemme sekä moderniin teknologiaan perustuvia järjestelmiä, että asevelvollisuuteen perustuvaa laajaa reserviä. Maa-, meri- ja ilmatoimintaympäristöjen lisäksi kyber- ja informaatioulottuvuudet sekä avaruus ovat yhä tärkeämpiä myös meille. Rakennamme niillä resursseilla, jotka meille annetaan, Suomelle parhaan mahdollisen puolustuskyvyn. Tukenamme on kansalaisten vahva maanpuolustustahto.

Kansalaisten luottamuksen säilyttäminen asevelvollisuuden elinvoimaisuuteen on entistä tärkeämpää. On hyvä, että parlamentaarinen komitea selvittää asevelvollisuuden kehittämistä niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta - unohtamatta sitä, että asevelvollisuutta ylläpidetään sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeisiin.

Nykymaailman moniulotteisia uhkia vastaan ei voida kuitenkaan puolustautua vain yhdellä keinolla tai yhden toimijan toimenpitein, vaan tarvitaan laajaa yhteistyötä eri viranomaisten, järjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa. Tätä yhteistyötä on edelleen tiivistettävä.

Kiitos Puolustusvoimien henkilöstölle, asevelvollisille ja yhteistyökumppaneillemme suomalaisten turvallisuuden eteen tehdystä työstä. Yhdessä olemme vahvoja. 

Onnittelut tänään ylennetyille ja palkituille!