Hyppää sisältöön

Kenttäpiispan tervehdys 4.6.2021

Tarvitsemme yhteisiä ja yhdistäviä asioita. Turvallisuus on sellainen asia. Sen merkitys kuitenkin unohtuu helposti, kun elämässä kaikki on hyvin. Ajassamme monet asiat johtavat vastakkainasettelujen kärjistymiseen. Ne heikentävät suuresti meitä ja yhteiskuntaamme.

Vain muutama päivä tai hetki saattaa herättää meidät normaaliolojen tasaisesta rauhasta äkillisen kriisin synnyttämään epävarmuuteen. Kulunut koronavuosi on osoittanut turvallisuuden ja kriisien kestävyyden merkityksen. Kaikkia on tarvittu kantamaan vastuuta terveysturvallisuudesta, käsihygieniasta, kontaktien välttämisestä ja maskien käytöstä sekä rokotusten ottamisesta. Sairastuvuus- ja kuolleisuusluvut ovat jääneet Suomessa useimpiin maihin verrattuna mataliksi. 

Koronavuoden opetuksiin kuuluu, että samaa vastuunkantoa tarvitaan monessa muussakin asiassa yhteisen elämän parhaaksi. Hyvän tulevaisuuden rakentaminen voi edellyttää meiltä nyt ponnistuksia, mutta niiden vaikutukset nähdään jatkossa. Satoa voi saada vain se, joka on ensin muokannut ja lannoittanut maan sekä tehnyt kylvötyön. Jos haluat päästä perille, tarvitset matkalipun. Lyhytnäköinen ja malttamaton saattaa tuhlata lippurahat, kun määränpää tuntuu kaukaiselta. On ajateltava sitä, mihin haluamme yhdessä päästä ja toimittava pitkäjänteisesti. 

Asevelvollisuus on eräs yhteisen vastuunkannon muoto. Soveltuva osa kunkin ikäluokan miehistä ja vapaaehtoisista naisista saa koulutuksen maan puolustamiseen. Tätä järjestelmää valmistaudutaan kehittämään sotilaallisen maanpuolustuksen lähtökohdista ottaen myös tasa-arvo huomioon.  Asevelvollisuus on koskettanut ja koskettaa edelleen suurinta osaa suomalaisista omakohtaisesti tai jonkun läheisen kautta. Siten se koetaan omaksi ja yhteiseksi asiaksi. Vapaaehtoisuuteen tai valikoivuuteen perustuva malli ei vaikuttaisi samalla tavoin. Valmius on yhteistoimintaa. 

Tänään vietettävä Puolustusvoimain lippujuhlan päivä on yhteinen juhla, koska maanpuolustus on yhteinen asia. Lippu kuvastaa yhteisiä arvoja, maan vapautta ja oikeutta päättää yhteisistä asioista.  Suomen lipussa näkyy läheinen luontosuhde ja luonnon hauraus. Lipussa näkyy myös risti, toivon ja uuden elämän tunnus.  Tämän viikon raamatunteksti rohkaisee yhteyteen ja toivoon: "Pyrkikää rauhan sitein säilyttämään Hengen luoma ykseys. On vain yksi ruumis ja yksi Henki, niin kuin myös se toivo, johon teidät on kutsuttu, on yksi." (Ef 4:4).