Hyppää sisältöön

Syksyn NRF-harjoitusjakso käyntiin Belgian rannikolla

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 24.8.2020 10.58
Tiedote
Miinantorjunta-alus Vahterpää kulkee merellä.

Rannikkolaivaston miinantorjunta-alus Vahterpää osallistuu Sandy Coast 2020 -harjoitukseen Belgian rannikolla 1. - 10.9.2020 Naton miinantorjunta-alusosaston mukana. Kyseessä on Belgian johtama monikansallinen harjoitus, jossa tavoitteena on harjaantua miinantorjunnassa haastavassa merellisessä toimintaympäristössä.

Sandy Coast 2020 käynnistää Katanpää-luokan miinantorjunta-alusten NRF-valmiusvuoron syksyn harjoitusjakson Naton miinantorjunta-alusosaston (Standing NATO Mine CounterMeasures Group 1, SNMCMG1) mukana. Viestikapula Naton nopean toiminnan joukkojen (NATO Response Force, NRF) täydentävän toiminnan poolin valmiudessa siirtyi suunnitelman mukaisesti Katanpää-luokan miinantorjunta-alus Purunpäältä sisaralus Vahterpäälle kesällä.

Suomi osallistuu Sandy Coast -harjoitukseen nyt ensimmäisen kerran. Katanpää-luokan NRF-valmiuden ylläpidossa harjoitus korvaa perutun Northern Coasts -harjoituksen, johon Vahterpään oli tarkoitus osallistua SNMCMG1:n mukana. Harjoitusaiheita Sandy Coastissa ovat miinantorjunta rannikolla ja satamien edustalla, miinantorjuntataktiikka ja -toimintatavat sekä alusten ja esikuntien välinen yhteistoiminta.

- On hyvä, että pääsemme nyt syksylläkin mukaan isoon harjoitukseen. Harjoituksen vaihtuminen nopealla suunnitteluaikataululla osoitti organisaation kykyä nopeaan toimintaan tilanteen niin edellyttäessä. Merivoimien esikunta järjesti Sandy Coastista erillisesittelyn puolustusministeriölle, jossa se hyväksyttiin tämän vuoden kansainväliseksi harjoitukseksi, kertoo 4. Miinantorjuntalaivueen komentaja, komentaja Juhani Lehtimäki Rannikkolaivastosta.

- Tämä harjoitus on meille hyvä tilaisuus kehittää omaa miinantorjunnan suorituskykyämme edelleen yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Eteläinen Pohjanmeri tarjoaa meille harjoitteluun erilaiset haastavat olosuhteet. Harjoitusalueella on vuorovesi-ilmiö ja veden suolaisuus ja pohjaolosuhteet ovat erilaiset kuin Suomen rannikolla. Harjoittelemalla erilaisissa olosuhteissa, henkilöstö harjaantuu käyttämään aluksen laitteita erilaisilla merialueilla mahdollisia kansainvälisiä tehtäviä varten, Lehtimäki jatkaa.

Toiminta SNMCMG1:n mukana tukee Katanpää-luokan alusten suorituskykyjen kehittämistä ja valmiutta osallistua mahdolliseen kansainväliseen kriisinhallintatehtävään NRF -valmiusjakson puitteissa. 

Harjoituksen toteutuksessa huomioidaan vallitsevan koronavirustilanteen vaatimat viruksen leviämistä ehkäisevät toimenpiteet.
 

´