Kuva Puolustusvoimat.

Uratarinat

Lue mitä erikoisupseerimme kertovat työstään

Aino johtaa sotilasmusiikin ammattilaisia

Aino johtaa sotilasmusiikin ammattilaisia

Aino Koskela, kapellimestari, erikoisupseeri, Rakuunasoittokunta, LappeenrantaTieni kapellimestariksi alkoi 9-vuotiaana musiikkiopistossa, instrumenttinani käyrätorvi. Sen soittoa jatkoin Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Ylioppilastutkinnon jälkeen opiskelin musiikkikasvatusta ja valmistuin musiikin kandidaatiksi vuonna 2007.

Aino Koskela. Kuva Puolustusvoimat.Samana vuonna siirryin puolustusvoimiin sotilaskapellimestarien koulutusohjelmaan. Suoritin myös naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Kaartin jääkärirykmentissä, josta valmistuin tulenjohdon aliupseeriksi. Johtajakauden soitin käyrätorvea Kaartin soittokunnassa. Asepalveluksen jälkeen aloitin kauan haaveilemani sinfoniaorkesterijohdon opinnot, ja valmistuin musiikin maisteriksi vuonna 2012 Sibelius-Akatemiasta Leif Segerstamin kapellimestariluokalta.

Ensimmäinen varsinainen työni puolustusvoimissa oli toimia käyrätorven äänenjohtajana Panssarisoittokunnassa sekä jousiyhtyeen kapellimestarina Varusmiessoittokunnassa. Työn ohella suoritin sotilasopintoja, joita tarvitaan kapellimestaritehtäviä varten. Vuoden 2016 alussa siirryin erikoisupseerin virkaan ja aloitin nykyisessä kapellimestarin tehtävässä Maasotakoulun Rakuunasoittokunnassa.  

Puolustusvoimissa on viisi ammattisoittokuntaa sekä Varusmiessoittokunta. Työtehtäviini kuuluu muun muassa konsertti- ja paraatisoittokunnan, viihde- ja jousiorkesterin, big bandin ja kamariyhtyeiden johtamista ja harjoituttamista. Työskentelen kuorojen ja solistien kanssa sekä suunnittelen konserttikauden ohjelmiston yhdessä muiden muusikoiden kanssa. On hienoa, että voin käyttää työssäni hyödyksi myös sävellys- ja sovitusopintojani.

Työssäni parasta ovat työtoverit. Saan tavata hienoja, lahjakkaita ja usein kovin vaatimattomia osaajia mitä erilaisimmissa tehtävissä. Puolustusvoimien esimiestyössä arvostan hyvää perehdyttämistä ja koulutusmyönteisyyttä. Meitä kannustetaan myös fyysisen kunnon ylläpitoon. Muusikoille ja kapellimestareille tämä on erityisen tärkeää, koska työskentelemme omalla kehollamme.

Työnantajana puolustusvoimat on luotettava, varma ja oikeudenmukainen. Joustavien työaikamuotojen ansiosta opintojen ja perhe-elämän yh

 

teensovittaminen onnistuu hyvin. Vaikka puolustusvoimia ajatellaan ”miehisenä” organisaationa, kaikki tuntemani naiset viihtyvät erittäin hyvin töissään. Ilmapiiri on ulkoisesti muodollinen, mutta sisäisesti rento.

Kapellimestareiden persoona, luovuus ja ammattitaito näkyvät soittokuntien toiminnassa. Arvostan sotilasmusiikin perinteitä, toisaalta meillä kapellimestareilla on oikeus ja velvollisuus luoda myös oman aikamme näköistä konserttitoimintaa. Parhaimmillaan sotilassoittokunnat tuovat ihmisille iloa, lohdutusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta niin maakunnissa kuin kansainvälisestikin.

Työtehtäväni edellyttävät laajaa koulutusta. Tärkeintä kuitenkin on oma intohimo työhön ja itsensä kehittämiseen. Uskon, että se välittyy alaisille rohkaisevana ja pelottomana työilmapiirinä. Olen kohdannut myös opettavaa epämukavuutta, sillä esimerkiksi sotilaskoulutuksen ampuma- ja suunnistusharjoitukset eivät ole minulle luontaisia. Näen kuitenkin, että epävarmuuden ja epäonnistumisen sietäminen ovat tehneet minusta vahvemman ja empaattisemman johtajan.

 

Richard on sotilaslääketieteen asiantuntija

Richard on sotilaslääketieteen asiantuntija

Richard Lundell, sotilaslääkäri, Sotilaslääketieteen keskus, Kirkkonummi

Lääketieteen opiskelu oli pitkään ainoa uravaihtoehtoni. Sotilaslääketiede taas on kiinnostanut varusmiespalveluksestani lähtien. Reserviläisenä kävin useasti kertausharjoituksissa. Hieman yli vuosi sitten päätin hakea Puolustusvoimille töihin.

Perustyöhöni kuuluu varusmiesten vastaanottoa ja työterveyshuollon potilaita, ts. Puolustusvoimien henkilökuntaa. Lisäksi teen merikelpoisuustarkastuksia ja arvioin lääketieteellisesti soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin. Työni sisältää yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja muiden perusterveydenhuollon yksiköiden kanssa. Olen myös ollut lääkärinä koulutuspurjehduksella ja kouluttamassa kadetteja. Monipuolinen työnkuva antaa virikkeitä arkityöhön.

Puolustusvoimat tarjoaa hyvät mahdollisuudet kouluttautua ja kehittyä alallaan. Esimerkiksi tutkimustyötä tuetaan aktiivisesti ja erikoistumiskoulutusta varten voi anoa opintovapaata. Esimieheni tukee ja suhtautuu positiivisesti osaamisen kehittämiseen. Lääkärinä voi esimerkiksi hakeutua halutessaan merelle ja kansainvälisiin tehtäviin. Lääketieteen asiantuntijuutta arvostetaan perusyksiköissä ja yhteistyö prikaatin kanssa on tavallisesti mutkatonta.

Työaikojen suhteen joustetaan monessa suhteessa, kunhan työt sujuvat. Työnteko alkaa terveysasemallamme kello 7, joten aikaa jää päivisin muuhunkin kuin työhön. Työnantaja kannustaa vahvasti myös omasta kunnosta huolehtimiseen. Viikko-ohjelmaan kuuluu sotilasvirassa oleville työnkuvauksen mukainen viikkoliikunta.

Katja johtaa terveysasemaa

Katja johtaa terveysasemaa

Katja Pulska, päällikkölääkäri, Sodankylän varuskunnan terveysasema

Kuva Puolustusvoimat."Olen ollut Puolustusvoimilla töissä syyskuusta 2012. Päädyin tänne oikeastaan vahingossa. Olin hoitovapaalla hoitamassa kahta lasta, kun ostopalvelu lääkärifirmasta soitettiin ja kysyttiin, lähtisinkö Sodankylän varuskuntaan töihin. Sanoin että en lähde, mutta he soittivat seuraavana päivänä uudestaan. Mieheni sanoi, että voi hoitaa lapsia kotona sen neljän kuukauden ajan, joka oli tarkoitus olla töissä. Ihastuin kuitenkin työpaikkaan ja hain virkaan. Se oli ensimmäinen työpaikka, jossa joka aamu tuntui mukavalta lähteä töihin.

Pelkkä lääkärin koulutus ei tässä riitä, koska täytyy osata laaja-alaisesti henkilöstöasioita, terveysaseman johtamista ja koulutukseen liittyviä asioita. Tämä on minulle edelleen oppimista koko ajan. Suurin osa työajastani menee potilastyöhön, mutta vastaan myös terveysaseman toiminnasta kokonaisuudessaan. Teemme paljon yhteistyötä Jääkäriprikaatin henkilökunnan kanssa. Puolustusvoimien toimintatavat ovat erilaiset kuin mihin olin tottunut. Emme esimerkiksi anna sairaslomaa vaan erilaisia vapautuksia varusmiehille. Mielestäni tämä on asia, josta muukin yhteiskunta voisi ottaa oppia.

Uusia tapoja toimia

Tärkein syy, miksi jäin tänne töihin, oli hyvä työporukka. Totta kai jokaisessa työpaikassa on aina jotain säröjä, mutta pääsääntöisesti meillä on hyvä ilmapiiri. Teen päivittäin yhteistyötä hoitajien, muun terveysaseman henkilökunnan ja Jääkäriprikaatin henkilökunnan kanssa. Erilaisten ihmisten kanssa on tultava toimeen. Jämäkkyyttä tässä vaaditaan, minulta ehkä vielä enemmänkin voisi vaatia.

Haastavaa minulle on se, miten erilainen Puolustusvoimat on organisaationa verrattuna aiempiin työpaikkoihini. Pelkällä lääkärin ammattitaidolla ei tässä pärjää. On opittava uusia tapoja toimia ja tehdä yhteistyötä. Työnantaja tukee kyllä kehittymistä työssä, ja tälläkin hetkellä olen esimies- ja vuorovaikutusvalmennuksessa.

Minulla on normaali toimistotyöaika. Tänä vuonna olen käynyt usein meidän esikunnassa Riihimäellä koulutuksissa. Sotaharjoitusvuorokausia tulee 10–25 vuodessa. Vapaa-aika meneekin sitten pitkälti perheen kanssa kotona. Meillä on pari koiraa joiden kanssa harrastetaan. Työmatkaa minulla on sata kilometriä, mutta se ei tunnu pitkältä. Se on ainoa aika päivästä, joka on vain minulle. Kuuntelen paljon äänikirjoja autossa."

Kalevi on mukana terveydenhuoltoalan uudistustyössä

Kalevi on mukana terveydenhuoltoalan uudistustyössä

Kalevi Karjalainen, hallintoylilääkäri, Sotilaslääketieteen keskuksen esikunta

Kuva Puolustusvoimat."Tulin Puolustusvoimille töihin ensimmäinen tammikuuta 2014. Koulutukseltani olen anestesiaerikoislääkäri. Minulla on 30 vuoden työhistoria kunnallisissa sairaaloissa ja 24 vuoden kokemus anestesiaylilääkärinä toimimisesta ja 10 vuotta siitä ajasta sairaalan johtajana.

30 vuodessa ehtii nähdä aika paljon kuntasektoria. Mietin, että tässä iässä minulla on viimeinen tilaisuus nähdä eri kantilta työtä, nähdä mitä se voi olla valtion puolella. Puolustusvoimille tuli sopiva työpaikka auki, joten päätin hakea sitä.

Ylilääkärinä teen nyt aika paljon samoja asioita kuin sairaalan johtajana. Otan osaa puolustusvoimien lääkinnällisten normien uudistamistyöhön, toimin lääketieteellisenä asiantuntijana hallinnollisissa kysymyksissä ja käsittelen valituksia. Suomen laki on tullut hyvin tutuksi, ja tässä työssä tarvitaankin hyvää kokemusta paitsi terveydenhuollon lainsäädännöstä niin terveydenhuollon käytönnön toiminnasta: mitä se on ja miten se toimii. Pitää tietää, mitä ihmiset kentällä oikeasti tekevät.

Hajautetun työn mahdollisuus

Työpäiväni alkaa siinä puoli kahdeksan aikoihin, kun saavun toimistolle. Avaan tietokoneen ja sähköpostin ja rupean tekemään niitä tehtäviä, joita listalla on. Työ koostuu muun muassa kokouksista ja yhteydenpidosta sidosryhmiin. Joukko-osastoilta saattaa tulla hallinnollisia kysymyksiä, ja annan neuvoja erilaisiin asioihin - esimerkiksi kuinka ulkomailta asevelvollisuutta suorittamaan tulleen kaksoiskansalaisen terveydenhuolto järjestetään.

Työssäni parasta on se, että olen päässyt ottamaan osaa uuden kehittämiseen. On puolustusvoimauudistus, potilastietojärjestelmien uudistus, ja ohjeistuksia muokataan kaiken aikaa, kun tulee uusia lakeja ja toimintatavat muuttuvat. Uudistustyössä mukana oleminen on kyllä palkitsevaa. Haaste puolestaan on kodin ja työpaikan pitkä välimatka - menee kaksi tuntia päivässä pelkästään työmatkoihin. Onneksi meillä voi tehdä hajautettua työtä, ja lähin paikka siihen on kymmenen minuutin päässä kotoa. Käytän hajautetun työn mahdollisuutta aktiivisesti.

Mitään urasuunnitelmia minulla ei enää oikeastaan ole, koska olen ehtinyt jo kartuttaa kokemusta ja osaamista pitkän työurani aikana. Olen ajatellut, että tätä työtä teen kunnes jään eläkkeelle.

Vapaa-ajallani olen pienviljelijä. Viljelen kaikkea sellaista, mitä voi korjata ilman isoja työkaluja, eli esimerkiksi perunaa, juureksia, yrttejä, papuja, herneitä ja niin edelleen. Kaikkea, mitä omassa perheessä syödään. Se on todellista lähiruokaa!"

Petteri päivittää helikoptereita

Petteri päivittää helikoptereita

Petteri Väänänen, insinöörikapteeni, projekti-insinööri, Järjestelmäkeskus, ilmajärjestelmäosasto

Kuva Puolustusvoimat"Tulin Puolustusvoimille töihin lokakuussa 2003. Koulutukseltani olen sähkötekniikan insinööri ja olen opiskellut ylemmän korkeakoulututkinnon teknologiaosaamisen johtamisessa. Jo opiskeluaikoina puolustusvoimat oli mielessä yhtenä vaihtoehtona työpaikaksi. Isäni on ollut ilmavoimissa, joten sitä kautta hyvinkin tuttu työpaikkana. Halusin työskennellä ilma-alusten kanssa ja sitä puolustusvoimat pystyy tarjoamaan.

Tällä hetkellä vastuullani on NH90-helikoptereiden retrofit-ohjelman läpivieminen, eli koneiden päivittäminen sopimusten mukaisesti. Työssä tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kokonaisuuden hahmottamistaitoja ja hyviä neuvottelutaitoja. Helikopterivalmistajan ja heidän alihankkijan kanssa käydään jatkuvasti neuvotteluja.

Yleensä aloitan työpäivän lukemalla sähköpostit. Päivään saattaa kuulua tiedonhankintaa kuten laitteiden saatavuuksien selvittämistä ja muuta selvitystyötä. Virkamatkoja tulee viikoittain, kun käyn seuraamassa projektien etenemistä. Ulkomaan virkamatkoja on muutamia vuodessa.

Osaavat työkaverit

Vaikka olen ollut pitkään projekti-insinööri, olen saanut tehdä monenlaisia asioita ilma-alusten kanssa. Minulla on hyvät työkaverit, ja saan tehdä töitä ammattitaitoisten ihmisten kanssa. Työilmapiiri on hyvä. On tosi mahtavaa, kun henkilöstö on osaavaa ja oman vastuualueensa asiantuntijoita.

Haastavaa on se, että usein asiat pitää pystyä ratkaisemaan nopeasti, vaikka niihin ei olisi selkeää vastausta tarjolla. Tai pitää esimerkiksi saada oikeat resurssit oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Puolustusvoimat tukee hyvin työssä oppimista. Olen päässyt melkein joka vuosi jonnekin koulutukseen . Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suoritin myös työn ohessa. Nyt reilun kymmenen vuoden aikana tämä on neljäs työtehtäväni, joten hyvin olen pystynyt vaihtamaan töitä. Kun itse on aktiivinen ja hakee uusia haasteita, kyllä niitä saa."

Tommi pitää alukset toimintakykyisinä

Tommi pitää alukset toimintakykyisinä

Tommi Holma, kunnossapitopäällikkö, erikoisupseeri, Merivoimien esikunta, Turku

Tommi Holma. Kuva Puolustusvoimat.Olen valmistunut insinööriksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2001. Puolustusvoimiin hakeuduin varusmiespalveluksen loppupuolella. Suoritin aliupseerikurssin tietotekniikka-aliupseerina vuonna 2002, ja seuraavana vuonna aloitin erikoisupseerina Merivoimissa 4. Miinalaivueessa Saaristomeren meripuolustusalueella. Miinantorjunta-alushankkeessa tuli avoimeksi erikoisupseerin virka, johon siirryin vuonna 2005.

Urani aikana olen työskennellyt muun muassa täydennys- ja kunnossapitoalan toimialapäällikkönä sekä merijärjestelmäosaston järjestelmäinsinöörinä. Olen suorittanut työn ohella myös insinöörin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

Tällä hetkellä työskentelen Merivoimien esikunnassa. Toimin Merivoimien kunnossapitopäällikkönä ja vastaan kunnossapitojärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Suunnittelen, miten alusten käyttäjien tarpeet sekä kunnossapito- ja huoltoasiat tehdään järkevästi sekä kustannustehokkaasti. Lisäksi teen tiivistä yhteistyötä Millogin ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa.

Viihdyn työssäni, koska tehtäväni ovat vaihtelevia, haastavia ja kansainvälisiä. Esimerkiksi Italia, Saksa ja Norja tulivat tutuiksi miinantorjunta-alushankkeen aikana. Työympäristössäni saan myös ideoida vapaasti, kun haemme uusia toimintatapoja.

Minulle puolustusvoimat on ollut luotettava ja vakaa työnantaja, joka tukee työntekijöiden osaamisen kehittämistä ja kannustaa heitä pitämään itsestään huolta esimerkiksi monipuolisilla liikuntamahdollisuuksilla. Pelaamme työporukalla sulkapalloa, rantalentopalloa ja teemme pyöräilylenkkejä. Osallistuimme joukkueellamme hiljattain jopa rantalentopallon viranomaisturnaukseen. 

Puolustusvoimissa asiantuntijana saan paljon vastuuta. Työpaikan ilmapiiri ja hyvä me-henki ovat minulle tärkeitä. Hyvä meininki näkyy meillä vaikkapa rentona jutusteluna kahvitauoilla. Muutenkin koen työpaikkani ilmapiirin avoimeksi sotilasarvoista riippumatta.

Sotilasviran myötä olen vuosien varrella osallistunut maanpuolustukseen liittyville kursseille. Puolustusvoimat tarjoaa hyvät koulutusmahdollisuudet, joiden avulla voin kehittyä myös esimiehenä.

Hyödynnän liukuvaa työaikaa, mikä helpottaa työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Meillä voi tehdä töitä myös etänä tai hajautettuna puolustusvoimien muissa työpisteissä.

Jussi kehittää kyberpuolustusta

Jussi kehittää kyberpuolustusta

Sotilasinsinööri, kyberalan asiantuntija, tietotekniikan diplomi-insinööri

Olen koulutukseltani tietotekniikan diplomi-insinööri. Opiskeluaikana kiinnostuin erilaisista tilannekuvajärjestelmistä ja tieni johti Puolustusvoimiin korkeakouluharjoittelijaksi 2009. Tein myös lopputyöni Maanpuolustuskorkeakoululle. Myöhemmin toimin tutkijana Sotatekniikan laitoksella, jossa tein työtä rakennetun alueen taistelun ja kriittisen infrastruktuurin tilannekuvan parissa. Yksi projekteistani on kuvattu lyhyesti videossa.

Vuonna 2013 siirryin erikoisupseeriksi kyberalalle, jossa teen hyvin laajaa yhteistyötä eri osapuolten kanssa, myös kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Työssäni tärkeää on oma-aloitteisuus, kyky oppia uutta sekä ymmärtää laajoja kokonaisuuksia. Asiantuntijuus työssäni tarkoittaa teknistä ja projektiosaamista sekä kokonaisuuksien hallintaa.

Puolustusvoimien kyberala tarjoaa haasteita, joita muualla ei pääse ratkomaan - tehtäviä on tarjolla koodarista aina asiantuntijaksi asti. Järjestelmät, joiden kanssa toimimme, ovat käyttöympäristöltään ja -tarkoitukseltaan ainutlaatuisia. Kyberala tarjoaa mahdollisuuden kehittyä työssään ja osaamisen kehittämistä tuetaan myös työnantajan puolelta.

Työnantajana Puolustusvoimat on luotettava, laaja-alainen ja monipuolinen. Joustavat työajan muodot ovat helpottaneet työtäni suuresti. Pystyn tulemaan ja lähtemään töistä liukumien puitteissa - tämä tukee työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Käytännössä asun toisella puolella Suomea kuin virkapaikkani ja voin tehdä sovittaessa etätyötä kotoa käsin.

Tutkijana työskennellessäni aloitin väitöskirjan tilannekuvan ja tilannetietoisuuden alueilta. Puolustusvoimat on tukenut opiskeluani laajasti tarjoamalla näkökulmia asiantuntijoilta sekä mahdollistamalla konferenssimatkoja.

Puolustusvoimien vahvuus esimiestyön saralla on mukautumiskyky erilaisiin tilanteisiin sekä kyky työntekijöiden perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen. Johtaminen on rakennettu organisaatioon ja sen osaamista arvostetaan. Työyhteisössämme työskentelee asiastaan innostuneita ja motivoituneita ihmisiä, joilla on hyvin laajaa osaamista. Heidän lisäksi apunamme ovat myös erityistehtävissä palvelevat varusmiehet sekä laajaa reservin osaamista.

Fyysisen kunnon ylläpitäminen näkyy työssäni viikoittaisena harjoitteluna sekä työaikana että vapaa-ajalla. Kaksi tuntia viikkoliikuntaa kuuluu jokaiseen viikkoon työtilanteen salliessa. Sotilasvirka tuo mukanaan myös vuosittaiset kuntotestit. Liikkuvana ihmisenä arvostan suuresti, että liikuntaan ei vain kannusteta vaan sitä jopa vaaditaan.