COVID-19 ja Puolustusvoimat
Tälle sivulle on koottu yleistietoa koronaviruksen vaikutuksesta Puolustusvoimiin ja varusmiespalvelukseen.
Sivun materiaalia täydennetään tilanteen edetessä. Mikäli sinulla on avoimia kysymyksiä Puolustusvoimien koronavarautumiseen liittyen, voit lähettää meille täydennyspyynnön sivun alaosassa olevien reaktiopainikkeiden avulla.
Sivun tietoja on päivitetty 28.1.2021. kello 12.00.
Puolustusvoimat on sopeuttanut toimintaansa koronavirustilanteesta johtuen. Varusmieskoulutuksessa on käytössä malli, jossa varusmiehet on kaikissa joukko-osastoissa jaettu kolmeen osastoon (A, B ja C). Kukin osasto on vuorollaan kaksi viikkoa vapaajaksolla, mitä seuraa neljän viikon koulutusjakso.
Joissain joukko-osastoissa, perusyksiköissä tai pienempien osastojen osalta voi olla valmiuteen, virka-apuun tai vartiointiin liittyen jouduttu soveltamaan, jotta em. velvoitteet saadaan hoidettua. Koulutusjärjestelyt toteutetaan paikalliset olosuhteen huomioiden, joten rytmityksessä ja jaksojen pituuksissa on joukko-osastokohtaisia eroja. Joukko-osastokohtaiset ohjeet varusmiehet saavat omilta esimiehiltään.
Eri ryhmiin (A, B, C) kuuluvat varusmiehet eivät ole varuskuntien sisällä keskenään tekemisissä. Ryhmät muun muassa liikkuvat eri reittejä ja syövät eri paikoissa.
Järjestelyillä varmistetaan asevelvollisten turvallinen palvelus ja koulutuksen toteutuminen sekä ylläpidetään valmius ja varmistetaan Puolustusvoimien kyky täyttää lakisääteiset tehtävät.
Yskimis- ja käsihygienian merkitykseen ja tärkeyteen on kiinnitetty erityistä huomioita ja sen toteutumista valvotaan palveluksessa. Siivous- ja desinfiointitoimenpiteitä varuskunnissa on myös tehostettu.
Kaikissa varuskunnissa varusmiehiä testataan koronan suhteen ja mikäli varusmiehellä todetaan koronavirus, hänet eristetään terveistä ja muiden altistumista pyritään kaikin keinoin välttämään. Lisäksi leviämistä pyritään vähentämään koulutus- ja lomajärjestelyillä.
Varusmiespalveluksessa ei ole Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Astmaa varusmiehillä on, mutta varusmiespalvelukseen tuleminen edellyttää, että astma on hoitotasapainossa.
Varusmieskoulutuksen sopeuttamistoimenpiteitä jatketaan vuoden 2020 loppuun, mutta epidemiatilanteen muuttuessa järjestelyjä on varauduttu muuttamaan joustavasti.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.15
Valtaosassa joukko-osastoja noudatetaan 2+2+2-mallia. Tämä tarkoittaa, että neljän viikon palvelusjakson jälkeen on kaksi lomaviikkoa. Koulutusjärjestelyt toteutetaan paikalliset olosuhteen huomioiden, joten rytmityksessä ja jaksojen pituuksissa on joukko-osastokohtaisia eroja. Joukko-osastokohtaiset ohjeet varusmiehet saavat omilta esimiehiltään.
Lomaviikot muodostuvat viikonloppuvapaasta (VLV) ja vapaasta muusta palveluksesta (VMP). Lomajaksoille sisältyy myös HL-päiviä (henkilökohtainen loma).
Lauantaille ja sunnuntaille osuvat päivät merkitään VLV:nä ja arkipäiville osuvat VMP:nä sekä HL:nä. Poikkeuksen muodostavat viikot, joille sattuu arkipyhiä. Arkipyhät merkitään JL-päivinä.
Lomajaksolta on aina palattava palvelukseen määrättynä aikana.
Lomajakson aikana päiväraha maksetaan normaalisti kaikilta päiviltä. Lisäksi VMP-päiviltä maksetaan ruokarahaa, jonka suuruus on 13,50 euroa vuorokaudessa.
Varusmiesten normaali terveydellinen tuki säilyy myös lomajaksolla, eli he voivat tukeutua varuskuntien terveydenhuoltoon.
VMP-päivät lasketaan palveluspäiviksi eivätkä vaikuta kotiuttamisen ajankohtaan.
Henkilökohtaisten lomien (HL) ja kuntoisuuslomien (KL) osalta toimitaan asevelvollisuuslain määräysten mukaisesti. Loman ja vapaan myöntämisessä asia käsitellään ja ratkaistaan joukko-osastossa.
Varusmieskoulutuksen sopeuttamistoimenpiteitä jatketaan vuoden 2020 loppuun, mutta epidemiatilanteen muuttuessa järjestelyjä on varauduttu muuttamaan joustavasti.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.45
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.50
Sidosryhmien ja asevelvollisten läheisten vierailumahdollisuuksissa varuskunta-alueilla on joukko-osastokohtaisia eroja. Ennen vierailua varuskunta-alueella tulee mahdolliset rajoitukset varmistaa kyseisestä joukko-osastosta.
Suurimman tartuntariskin Puolustusvoimissa aiheuttaa kontaktit Puolustusvoimien ulkopuolelle ja tartunnat varusmiesten välillä ovat olleet harvinaisia. Ulkopuolisten kontaktien minimoimiseksi läheisillä ei ole mahdollisuutta vierailla sotilaskodeissa. Muuta yhteydenpitoa määrittävät normaalit säännöt.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.45
Koronan aiheuttamat järjestelytoimenpiteet eivät vaikuta varusmiesten koulutusvalintoihin.
Reserviupseerikoulutuksen valinnat tehdään aliupseerikurssi 1:n aikana, kuten normaalisti.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.45
Puolustusvoimat seuraa tarkasti koronatilannetta ja huomioi tilanteen vaikutukset reservin harjoitustoimintaan.
Kertausharjoitukset ja Puolustusvoimien vapaaehtoiset harjoitukset järjestetään suunnitellusti 1. elokuuta 2020 alkaen. Reserviläisten käskeminen harjoituksiin toteutetaan asevelvollisuuslain mukaisesti siten, että kolmen kuukauden määräaika täyttyy.
Harjoituksien toteuttamisessa otetaan huomioon valtioneuvoston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamat suositukset sekä Puolustusvoimien koronavirusepidemian mukaiset valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rajoitteet.
Puolustusvoimat muistuttaa, että harjoituksiin ei tule saapua sairaana. Mikäli reserviläinen tuntee olonsa sairaaksi, tulee hänen olla yhteydessä omaan aluetoimistoonsa. Reserviläisen hakiessa vapautusta kertausharjoituksesta koronan perusteella, tulee hänen toimittaa lääkärintodistus käskyn lähettäneeseen aluetoimistoon.
Mikäli sinulla on kysyttävää kertausharjoituksiin liittyen, ota yhteyttä oman aluetoimistoosi.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.45
Puolustusvoimat on muokannut kansallista ja kansainvälistä harjoitustoimintaa vastaamaan koronaviruksen aiheuttamaan haasteeseen. Puolustusvoimat on peruuttanut osallistumisen useisiin kansainvälisiin harjoituksiin ja kansallisten harjoitusten toteutustavassa käytetään aina tapauskohtaista harkintaa.
Kansallisen ja kansainvälisen harjoitustoiminnan toteutusta jatketaan sopeutetusti paikalliset olosuhteet ja voimassa olevat ohjeet huomioiden - henkilöstön ja asevelvollisten terveydestä huolehtien.
Puolustusvoimille terveys on tällä hetkellä keskeisin toimintaa ohjaava tekijä. Vain terve sotilas kykenee Puolustusvoimilta edelletyn valmiuden ylläpidon ja muun yhteiskunnan tukemiseen. Puolustusvoimat kykenee parhaiten ylläpitämään puolustuskykyä muokkaamalla harjoitusten toteutustapoja ja tekemällä kaikki mahdolliset toimenpiteet, joilla turvataan sotilaiden terveys.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.45
Puolustusvoimien henkilöstöä on kehotettu tekemään etätöitä niin paljon kuin työtehtävät sallivat. Myös hygieniasta on annettu tarkat ohjeet koko henkilöstölle.
Varuskunnissa esimerkiksi koulutustehtävissä toimiva henkilöstö noudattaa samaa A-, B-, C-mallia kuin varusmiehet.
Kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista ulkomaille on edelleen hyvä välttää. Palattaessa ulkomailta tulee sopia työnantajan kanssa tarvittavista muutoksista työjärjestelyissä.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.50
Puolustusvoimat pyrkii kaikin keinoin huolehtimaan varusmiesten ja henkilökunnan terveydestä niin normaalioloissa kuin koronavirusepidemian aikana. Terveys ja hyvinvointi ovat etusijalla Puolustusvoimien toiminnassa tilanteesta riippumatta.
Puolustusvoimat tehnyt toimenpiteitä koronavirusepidemian etenemisen hidastamiseksi sekä vaikutusten hallitsemiseksi varuskunnissa. Puolustusvoimat on sopeuttanut omaa toimintaansa ja tehnyt muutoksia muun muassa varusmiespalveluksen järjestelyihin. Toimenpiteiden tarkoituksena on varusmiesten, vapaaehtoista palvelusta suorittavien naisten sekä henkilökunnan työ- ja palvelusturvallisuuden varmistaminen.
Kaikilla palveluksessa olevilla on mahdollisuus ja velvollisuus tarvittaessa hakeutua Puolustusvoimien terveydenhuollon piiriin. Jos varusmies kokee oman terveydellisen tilanteensa huolestuttavaksi, on suositeltavaa hakeutua joukko-osaston terveysasemalle lääkärin vastaanotolle.
Puolustusvoimissa ei ole varusmiespalveluksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittämiin riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. Astmaa varusmiehillä on, mutta astman tulee olla hoitotasapainossa, jotta palvelukseen voi astua.
Puolustusvoimat on varautunut siihen, mikäli palveluksessa olevan henkilön astman tai muun sairauden osalta todetaan tarvetta erityistoimille. Meillä on kyky esimerkiksi testata henkilöitä korovirustartunnan varmistamiseksi. Mikäli palveluksessa olevan asevelvollisen astman tai muun sairauden osalta havaitaan mahdollista tarvetta erityistoimenpiteille, ohjataan hänet joukko-osaston terveysaseman vastaanotolle ja toimitaan terveydenhuollon ohjeistuksen mukaisesti.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.50
Karanteenitoimenpiteillä rajoitetaan epidemian leviäminen laajemmin varuskunnassa ja muualla yhteiskunnassa. Jokainen koronatapaus käsitellään joukko-osasto tasalla tapauskohtaisesti ja tehtyjen toimenpiteiden taustalla ovat lääketieteelliset perusteet.
Yksittäinen koronatapaus voi vaikuttaa yksittäisiin henkilöihin tai laajemmin joukkoihin riippuen koronatartunnan ajankohdasta, paikasta ja altistuneen joukon koosta. Vahvistettu koronatapaus ja sen jälkeiset toimenpiteet muuttavat kyseisen perusyksikön koulutus- ja vapaa-ajan järjestelyjä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa suunniteltua pidempiä palvelus- tai vapaajaksoja (VMP). Karanteeni voi toteutua siis kotona tai varuskunnassa tilanteesta riippuen.
Tapaukset ovat erittäin harmillisia niin yksilön kuin Puolustusvoimien näkökulmasta. Puolustusvoimat pyrkii tukemaan varusmiehiä ja heidän jaksamistaan kaikin keinoin erityisesti tilanteissa, joissa karanteeni pidentää kiinnioloaikaa.
COVID-19-varautumisesta Maanpuolustuskorkeakoulussa on ohjeistettu tarkasti Maanpuolustuskorkeakoulun sivustolla.
Päivitetty 1.10.2020 klo 12.50
Puolustusvoimissa on käytössä 14 vrk:n omaehtoinen karanteeniaika ulkomailta Suomeen tuleville. Puolustusvoimien koronarajoitukset ja turvamarginaali ovat tiukempia kuin siviilissä, koska varuskuntaolosuhteissa tartuntatautien leviäminen on nopeampaa ja henkilöstön toimintakyky on säilytettävä kaikissa olosuhteissa.
Palvelukseen saa tulla vain terveenä. Jos olet sairaana tai altistunut koronavirukselle, etkä pääse saapumaan palvelukseen määräajan puitteissa, hanki asiasta lääkärintodistus 4.1.2021 mennessä ja ole yhteydessä aluetoimistoon.
Ulkomailla käyntiä ei suositella ennen palvelusta. Ulkomailta palvelukseen tuleville on lähetetty suositus toteuttaa omaehtoinen 14 vrk:n karanteeni Suomessa.
Jos saavut ulkomailta Suomeen 21.12.2020 jälkeen, et voi siirtyä joukko-osastoon karanteeniaikana, vaan sinun tulee olla yhteydessä aluetoimistoon tai omaan joukko-osastoosi.
Puolustusvoimain komentaja: Korona korosti viranomaisyhteistyön tarpeellisuutta

Teemasivut
Varusmies
Tutustu varusmiespalvelukseen ja tarjolla oleviin tehtäviin. Saat myös tietoa valmistautumisesta palvelukseen.
Tutustu intti.fi-teemasivuihin
Teemasivut
Reserviläiselle
Asevelvollinen kuuluu palveluksensa jälkeen reserviin. Katso lisätietoa kertausharjoituksista ja tutustu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.
Reserviläisten teemasivuille
Asiointi
Aluetoimistot
Aluetoimistot palvelevat sinua asevelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Oman kunnan toimisto palvelee, samoin yleistä neuvontaa saat verkossa.
Lisää tietoa aluetoimistoista