Hyppää sisältöön

Tutkimuskatsaus hybridiuhat ja yhteiskunnan varautuminen

Puolustusvoimien tutkimuslaitos
Julkaisuajankohta 15.8.2016 9.32
Tiedote

”Kokonaisturvallisuusajattelun mukaisesti Suomi vahvistaa kykyjä tunnistaa yhteiskuntaan laajasti kohdistuvaa hybridivaikuttamista ja vahvistaa sen vaatimia suorituskykyjä ja parantaa kyberturvallisuutta.”

Tutkimuskatsauksessa 4/2016 tarkastellaan hybridiuhkia, niiden kehittymistä pitkällä aikavälillä sekä yhteiskunnan varautumisen kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia niihin vastaamiseksi. Havainnot perustuvat pääosin Turvallisuus-komitean, Huoltovarmuuskeskuksen ja Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen 19.5.2016 järjestämään hybridiseminaariin ja sen yhteydessä järjestetyssä työpajassa kerättyyn kyselyaineistoon. Osittaisena tarkoituksena on vastata ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa esitettyyn tarpeeseen. Suomalaisen yhteiskunnan kriisinsieto syntyy yhteisin ponnistuksin ja varautumiseen kuuluu oleellisesti viranomaisten, kansalaisyhteiskunnan sekä elinkeinoelämän tiivis yhteydenpito ja valmistautuminen .

Tutkimuskatsaus 2016:4 Hybridiuhat ja yhteiskunnan varautuminen


Lisätietoja

TkT, erikoistutkija Sari Uusipaavalniemi (p. 0299 800) on Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen Doktriiniosaston tutkija strategisen analyysin tutkimusalalla.

Komentaja Juha-Antero Puistola (p.0295 16001) on vanhempi osastoupseeri Turvallisuuskomitean sihteeristössä.

´