FI SV EN

Puolustusvoimat osallistuu kansainväliseen kyberpuolustusharjoitukseen

Pääesikunta 20.4.2017 12.31
Tiedote

Puolustusvoimat osallistuu kansainväliseen Locked Shields 2017 kyberpuolustusharjoitukseen 24.-28. huhtikuuta 2017.

Harjoituksen järjestää ja johtaa NATO:n kyberosaamiskeskus (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE). Siihen osallistuu noin 800 tietoturva-asiantuntijaa 25 maasta.

Johto- ja järjestelyorganisaatio toimii Virossa ja puolustavat ryhmät omista maistaan etäyhteyksin.

Suomen ja Ruotsin kyberosaajat yhteistyössä

Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen kahdella puolustavalla ryhmällä sekä asettamalla henkilöitä harjoituksen johto-organisaation tehtäviin Tallinnaan.

Toinen puolustava ryhmä koostuu puolustusvoimien ja Ruotsin asevoimien henkilökunnasta. Toinen ryhmistä on kansallinen ja se koostuu vapaaehtoisessa harjoituksessa olevista reserviläisistä.

Vapaaehtoinen harjoitus järjestetään yhteistyössä Maapuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kanssa.

Blue Team vastaan Red Team

Locked Shields on mailman suurin tekninen "Blue Team vs Red Team" -kyberpuolustusharjoitus.

Puolustavien, eli sinisten ryhmien tehtävänä on suojata ja puolustaa harjoitusympäristössä olevaa omaa tietojärjestelmäkokonaisuuttaan kyberhyökkäyksiltä.

Siniset ryhmät pyrkivät havainnoimaan kyberturvallisuuspoikkeamia, arvioimaan niiden vaikutusta sekä toteuttamaan tarvittavia vastatoimia hyökkäysten torjumiseksi.
Ryhmien tulee kyetä myös vastaamaan tapahtumista nouseviin oikeudellisiin ja viestinnällisiin kysymyksiin. Harjoitusasetelma on kilpailullinen ja järjestelyorganisaatio pisteyttää ryhmien toimintaa.

Harjoituksen yleisenä tavoitteena on kehittää osallistuvien ryhmien osaamista kyberhyökkäysten estämisessä ja raportoinnissa. Kansallisena tavoitteena on kehittää Puolustusvoimien henkilökunnan ja reserviläisten osaamista kyberuhkien torjunnassa sekä yhteistoimintaa Ruotsin kanssa.

Lisätietoja:

Harjoituksen johtaja insinöörimajuri Anssi Kärkkäinen +358299 566 800