Varusmiessoittajat

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tarjoaa musiikin taitajille mahdollisuuden suorittaa varusmiespalvelus sotilassoittokunnassa.

Varusmiessoittokunta esiintyy näyttävyyttä ja edustavuutta vaativissa tilaisuuksissa kotimaassa ja ulkomailla, ja on erikoistunut kuviomarssin sekä konserttimusiikin esittämiseen.

Palveluspaikka: Panssariprikaati, Hämeenlinna

Palvelusaika: 255 pv, johtajilla 347 pv

Saapumiserä: tammikuu

Koulutus

Palvelus alkaa kaikille varusmiehille yhteisellä peruskoulutuskaudella. Palveluksen loppuaikana erikoiskoulutuskaudella varusmiehistä kootaan kuviomarssikokoonpano, puhallinorkesteri, jousiorkesteri, viihdeorkesteri ja showband, jotka esiintyvät Suomessa ja ulkomailla.

Varusmiessoittokuntaan valituista osa sijoitetaan sotilassoittokuntiin varusmiessoittajiksi. Lisäksi muodostetaan 20 henkilön kivääritaitoryhmä, jonka jäseniltä vaaditaan hyvää rytmitajua, sopusuhtaista ruumiinrakennetta, erityisen hyvää asennetta sotilaskoulutukseen ja pitkäjänteisyyttä vaativaan kivääritaitoryhmän koulutukseen. Ryhmä esiintyy osana soittokunnan kuviomarssiohjelmaa tai omana solistiryhmänä. Sotilassoittajan ammatista kiinnostuneet voivat varusmiespalveluksen jälkeen hakea avoimia soittajan virkoja sotilassoittokunnista.

Pääsyvaatimukset

Sotilassoittajaksi voivat hakea puhallin- tai lyömäsoittajat, laulajat, basistit, kitaristit, kosketin- tai jousisoittajat sekä ääni- ja valomiehet. Myös kuoron- ja orkesterinjohtajat sekä media-alan osaajat (valo- ja videokuvaajat sekä graafikot) voivat hakea varusmiessoittokuntaan.

Muodollisia pääsyvaatimuksia ei ole vaan käytännön soittotaito ja osaaminen ratkaisevat. Pyrkijöiltä edellytetään soittotaidon lisäksi ryhdikästä käytöstä ja innostusta sotilassoittajan tehtävään.

Hakeminen ja valintakoe

Hakuaika vuoden 2020 saapumiserään on käynnissä!

Kutsuntoihin osallistut normaalisti kutsun saatuasi. Ilmoita kutsuntatilaisuudessa lautakunnalle hakevasi Varusmiessoittokuntaan 1/2020-saapumiserään. Tämän jälkeen sinulle määrätään jokin palveluspaikka 1/2020-saapumiserään ikään kuin varavaihtoehdoksi, mikäli et tule valituksi Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan. Naisten kannattaa olla yhteydessä omaan aluetoimistoon kysymystilanteissa Varusmiessoittokuntaan hakeutumiseen liittyen.

Täytä ja lähetä erillinen hakemus joulukuun loppuun (31.12.) mennessä.

Valintakokeet järjestetään huhtikuussa Parolannummella, Panssariprikaatissa. Valintakokeissa annetaan soittonäyte (vapaavalintainen teos ja lautakunnan valitsema prima vista -teos) pää- ja sivusoittimella. Valintakokeissa ei käytetä säestäjää eikä taustanauhoja. Valintakoe hakijoille vuoden 2019 saapumiserään (vuoden 2017 loppuu mennessä hakeneille) järjestetään Parolannummella 16.20.4.2018.

Kutsu valintakokeisiin lähetetään kaikille hakijoille maaliskuussa. Tieto Varusmiessoittokuntaan pääsemisestä lähetetään postitse valintakokeiden jälkeen toukokuussa.

Lue lisää hakuprosessista ja palveluksesta varusmiessoittokunnan nettisivuilta.