Hyppää sisältöön

Tyhy-harjoituksen keskiössä reserviläisten hyvinvointi

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 17.11.2016 15.39
Tiedote

Suurin osa suomalaisista työikäisistä liikkuu terveytensä kannalta liian vähän ja istuu liian paljon. Puolustusvoimille on tärkeää, että niin varusmiehet, reserviläiset kuin palkattu henkilöstökin pitävät huolta fyysisestä kunnostaan.

Puolustusvoimat, VALO ry ja Suomen Yrittäjät ry järjestivät Santahaminassa 17.11. Tyhy-harjoituksen, jonka tarkoituksena oli jakaa tietoa työikäisten suomalaisten liikunta-aktiivisuuden ja työkykyisyyden tilasta ja kehityssuunnasta sekä laadukkaista henkilöstöliikuntapalveluiden toteutusmalleista. Vuodesta 2001 järjestettyjen harjoitusten keskeinen päämäärä on ollut suomalaisen aikuisväestön liikunta-aktiivisuuden edistäminen. Harjoituksen osallistujakunta koostui suomalaisesta yritysjohdosta, jolle jaettiin tietoa muun muassa liikunnallisten elämäntapojen edistämisestä työpaikoilla.

- Nuorten kutsuntaikäisten kunnon jakautuminen entistä enemmän hyvä- ja huonokuntoisiin aiheuttaa haasteen koulutuksen toteuttamiselle. Reserviin pitäisi siirtyä mahdollisimman hyväkuntoisena ja sijoituksensa mukaisen tehtävän vaatimassa kunnossa pitäisi pysyä mahdollisimman pitkään, toteaa puolustusvoimien liikuntapäällikkö, majuri Harri Koski.

Väestön liikunta-aktiivisuuden tukijana yrityksillä ja julkishallinnon työyhteisöillä on merkittävä rooli. Riittävällä liikkumisella hankittu hyvä fyysinen kunto tuo työtehoa sekä auttaa jaksamaan ja suoriutumaan työstä paremmin.

- Yrityksille on ratkaisevan tärkeää, että työntekijät voivat hyvin. Erityisen tärkeää se on pienille yrityksille, koska jokaisen työntekijän suhteellinen merkitys työyhteisölle ja yrityksen tuottavuudelle on suurempi kuin suurissa yrityksissä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Puolustusvoimien työpaikkaliikunnan konseptilla on osoitettu, että hyvä fyysinen kunto on yhteydessä myös vähäisempiin sairauspoissaoloihin.

- Hyvin suunnitellulla ja pitkäjänteisellä henkilöstöliikunnan toteuttamisella on mahdollista ennaltaehkäistä ja hoitaa kaikkia yleisimpiä työkykyä uhkaavia sairauksia. On mielenkiintoista seurata keskustelua siitä, miten työajan pidennys voitaisiin mahdollisesti liittää liikkumiseen, toteaa Valon ja Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

Valtakunnallisiin harjoituksiin on osallistunut vuodesta 2001 alkaen noin 1500 yritysjohdon edustajaa, poliittista päättäjää, korkeakouluasteen rehtoria ja professoria sekä liikunta- ja terveysalan asiantuntijaa. Keskimääräinen osallistujamäärä harjoituksissa on ollut noin 100 henkilöä.

´