EUNAVFOR MED - FINBT on sea

EUNAVFOR MED - OPERAATIO SOPHIA

EUNAVFOR MED - OPERAATIO SOPHIA:n tehtävänä on ihmissalakuljettajien toimintaedellytysten häiritseminen ja estäminen sekä Eurooppaan suuntautuvan laittoman maahanmuuton vähentäminen.

Euroopan Unionin operaatio EUNAVFOR MED toimii Välimerellä tavoitteena rikkoa ihmissalakuljettajien ja ihmiskauppiaiden toimintamalli Pohjois-Afrikasta Eurooppaan, keskittyen Libyasta Eurooppaan suuntautuvan toiminnan estämiseen.

Toistaiseksi EUNAVFOR MED toimii kansainvälisillä vesillä Libyan edustalla, mutta sen tavoitteena on saada mandaatti Libyan aluevesille ja rannikkoalueelle. Tämän edellytyksenä on kansainvälisesti tunnustetun hallituksen muodostaminen Libyaan ja sen tekemä avunpyyntö, jonka seurauksena on mahdollista saada YK:n turvallisuusneuvoston mandaatti.

Euroopan unionin neuvosto teki kesäkuussa päätöksen EUNAVFOR MED Operaatio Sophian jatkumisesta aina heinäkuuhun 2017 saakka. Samalla neuvosto lisäsi operaatiolle kaksi tukitehtävää, jotka ovat Libyan rannikkovartioston ja merivoimien kouluttaminen sekä YK:n aseidenvientikiellon toteutumisen valvonta Välimerellä. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (UTVA) tekee syksyn aikana päätöksen Suomen osallistumisesta näihin uusiin tukitehtäviin.

Operaatioon osallistuu 26 Euroopan unionin maata ja sen toiminnan ydin on laivasto-osaston johtoaluksen (FHQ) ja operaatioon osallistuvien sota-alusten toiminta Välimerellä. Vaikka operaation tehtävänä ei ole meripelastus, se pelastaa tarvittaessa merihätään joutuneita henkilöitä. EUNAVFOR MED toimii läheisessä yhteistyössä EU:n rajavalvontavirasto FRONTEX:n TRITON-operaation kanssa.

Suomesta operaatio SOPHIA:n osallistuu tällä hetkellä 8 henkilöä eri tehtäviin FHQ-esikunta-aluksella sekä Roomassa sijaitsevassa operaatioesikunnassa. Suomalainen alustarkastusosasto osallistui operaatioon marraskuusta 2015 lokakuuhun 2016.

Osallistuminen Euroopan Unionin johtamaan EUNAVFOR MED operaatio Sophiaan tukee Suomen meriliikenteen suojaamisen erikoisosaamisen kehittämistä ja kokonaiskuvan muodostamista merellisessä, monikansallisessa operaatiossa.

Operaation komentaja on kontra-amiraali Enrico Credendino Italian merivoimista.

Operaation omilta englanninkielisiltä sivuilta löytyy lisätietoja.

Lue lisää Euroopan unionin neuvoston päätöksistä tukitehtäviin liittyen täältä. (englanniksi)

Suomi jatkaa EUNAVFOR MED - operaatio Sophiassa vuoden 2018
Merivoimat

Suomi jatkaa EUNAVFOR MED - operaatio Sophiassa vuoden 2018

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat keskiviikkona 15. maaliskuuta, että Suomi jatkaa osallistumista Välimeren EUNAVFOR MED - operaatio Sophiassa vuoden 2018 ajan nykyisellä, enintään 10 sotilaan panoksella.
17.3.2017 | 15.01
Ihmissalakuljettajia kiinni Välimerellä
Merivoimat

Ihmissalakuljettajia kiinni Välimerellä

Suomalainen alustarkastusosasto osallistui viikonloppuna kiinniotto-operaatioon Välimerellä.
11.7.2016 | 12.36
Alustarkastusosasto uudella tukialuksella
Merivoimat

Alustarkastusosasto uudella tukialuksella

EUNAVFOR MED - OPERATIO SOPHIA:n suomalainen alustarkastusosasto on vaihtanut tukialusta. Taistelutukialus FGS Frankfurt am Main kuuluu samaan Saksan merivoimien Berlin-alusluokkaan kuin suomalaisen osaston edellinen tukialus FGS Berlin.
25.1.2016 | 13.32
Suomalainen alustarkastusosasto aloittanut tehtävänsä välimerellä
Merivoimat

Suomalainen alustarkastusosasto aloittanut tehtävänsä välimerellä

Suomalainen alustarkastusosasto siirtyi tehtävään saksalaiselle FGS Berlinille torstaina 3.12.2015 ja otti alustarkastusosaston tehtävät vastaan sunnuntaina. Suomalainen alustarkastusosasto on osallistunut saatto-, turvallisuus- ja suojaustehtäviin merellä.
8.12.2015 | 11.38