Mali MINUSMA

YK päätti 25.4.2013 käynnistää Malissa kriisinhallintaoperaation (The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, MINUSMA), jolla korvataan aiemmin perustettu ECOWAS:n (Economic Community of West African States) Malissa toimiva AFISMA -operaatio (African-led International Support Mission in Mali).

MINUSMA -operaation tehtävänä on tukea Malin laillisista hallintoa saavuttamaan ja ylläpitämään turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi, sovintosuunnitelman toimeenpanemiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi sekä avustaa keskushallinnon vaikutusvallan laajentamisessa koko maahan. Operaation mandaatti on 12 kuukautta ja se on uusittavissa.

Operaation vahvuudeksi on suunniteltu 11 000 henkilöä, joista n. 1500 on poliiseja ja loput sotilaita. Valtaosan joukoista on suunniteltu tulevan Afrikan unionista, mutta YK on pyytänyt Afrikan ulkopuolisilta mailta operaatioon erikoissuorituskykyjä. AFISMA -operaatiossa on tällä hetkellä reilut 6000 sotilasta, jotka siirtyvät MINUSMA -operaatioon vuoden loppuun mennessä.

YK-operaatio käynnistyi heinäkuussa 2013. Arvioiden mukaan MINUSMA -operaation pitäisi päästä tavoitevahvuuteensa aikaisintaan vuoden 2013 loppuun mennessä.

Suomen osallistuminen

Tasavallan presidentti päätti 23.8.2013 Suomen osallistumisesta YK:n MINUSMA-operaatioon Malissa.Suomi osallistui operaatioon enintään viidellä henkilöllä osana yhteispohjoismaista esikuntaosastoa lokaakuuhun 2015 asti.  Tasavallan presidentin päätöksellä 9.10.2015 Suomen osallistumisen mandaattia kasvatettiin enintään 20 henkilöön.

Suomalaiset sijoitetaan MINUSMA- operaation esikuntaan Malin pääkaupunkiin Bamakoon.