Libanon UNIFIL

UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) on YK:n johtama operaatio, joka aloitti toimintansa vuonna 1978.

YK:n maajoukkojen toiminta-alue rajautuu Etelä-Libanoniin Litanijoen ja niin kutsutun Sinisen linjan väliselle alueelle. UNIFIL:iin kuuluu myös merikomponentti (MTF, Maritime Task Force), jonka tehtävä on tukea Libanonin laivastoa maan aluevesillä sekä estää laittomien aseiden ja muun kielletyn materiaalin tuominen maahan. Mandaattinsa mukaisesti UNIFIL avustaa Libanonin väestöä luomalla vastuualueelleen turvallisen ja vakaan ympäristön. Lisäksi mandaattiin sisältyy muun muassa humanitaarisen avun toimittamisen varmistaminen. UNIFIL koordinoi tehtävänsä Libanonin ja Israelin hallitusten kanssa. YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut operaation mandaattia yleensä aina vuoden kerrallaan. Nykyinen mandaatti on voimassa 31.8.2017saakka.

UNIFIL- operaation tavoitteena on saavuttaa tilanne, jossa vastuu Etelä-Libanonin turvallisuudesta voidaan kokonaan luovuttaa LAF:lle (Lebanese Armed Forces) ja muille Libanonin turvallisuusviranomaisille. Operaation kolme keskeisintä tehtävää ovat sinisen linjan valvonta, Libanonin asevoimien tukeminen ja Libanonin väestön avustaminen.

Suomen osallistuminen

Suomi osallistuu operaatioon osana Irlantilais-suomalaista pataljoonaa (IRISHFINBATT) ja 1.4.2017 alkaen osana ranskalaista reservipataljoonaa FCR (Force Commander Reserve). Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa (SKJL) muodostuu Irlantilais-suomalaisen pataljoonan jääkärikomppaniasta sen esikunta- ja tukiosista sekä FCR:n jääkärikomppaniasta ja sen tukiosista. Koko UNIFIL-operaatiossa palvelee noin 340 suomalaista rauhanturvaajaa.

Virolaisten rauhanturvaajien joukko liittyi osaksi suomalais-irlantilaista pataljoonaa toukokuussa 2015. Virolaiset korvaavat pataljoonassa vastaavan määrän suomalaisia rauhanturvaajia muodostaen yhden joukkueen suomalaisessa jääkärikomppaniassa.

Suomi on osallistunut UNIFIL:iin neljällä eri vuosikymmenellä. Operaation luonne ja toimintaympäristö ovat vaihdelleet vuosikymmenten mittaan. Suomi on aiemmin osallistunut UNIFIL-operaatioon vuosina 1982-2001 ja 2006-2007. Vuosina 1982-2001 suomalaisia oli alueella enimmillään yhden pataljoona verran. 2006-2007 suomalaiset lähettivät operaatioon rakentajakomppanian. Se osallistui operaatioon yhteistyössä irlantilaisten rauhanturvaajien kanssa.

 

Kuntavaalien ennakkoäänestys Libanonissa
Maavoimat

Kuntavaalien ennakkoäänestys Libanonissa

Suomalaisen rauhanturvajoukon vapaa-ajan tilassa on kaikki valmiina äänestäjiä varten. Huone on järjestelty viralliseksi äänestyspaikaksi Vaaliohjeen ja Vaalilain mukaan.
4.4.2017 | 12.39
Yhteistyö ranskalaisten kanssa alkaa Libanonissa
Maavoimat

Yhteistyö ranskalaisten kanssa alkaa Libanonissa

Libanoniin YK-johtoiseen UNIFIL-operaatioon lähetettävän suomalaisten rauhanturvaajien lisäjoukon pääosat keskitetään operaatioalueelle 22.3.2017.
22.3.2017 | 12.31
Porin prikaati

UNIFIL -operaation lisäjoukko koulutukseen Porin prikaatiin

Libanoniin YK-johtoiseen UNIFIL -operaatioon lähetettävä suomalaisten rauhanturvaajien lisäjoukko aloittaa koulutuksensa Porin prikaatissa. Noin 160 henkilön pääjoukko on koulutettavana 6.2.–3.3. Säkylässä. Kuljettajia ja muuta erityishenkilöstöä on koulutettu erilaisilla kursseilla jo joulu-tammikuusta alkaen.
6.2.2017 | 11.14
Suomalais-irlantilainen pataljoona vaihtui Irlantilais-suomalaiseksi Etelä-Libanonissa
Maavoimat

Suomalais-irlantilainen pataljoona vaihtui Irlantilais-suomalaiseksi Etelä-Libanonissa

Suomi ojensi johtovaltiovastuun Irlannille, ja suomalais-irlantilaisen pataljoonan muuttumista Irlantilais-suomalaiseksi juhlittiin paraatilla 22.11.2016.
23.11.2016 | 8.45