Hyppää sisältöön

KRIHAblogi

 

KRIHAblogi tarjoaa näkymän operaatioiden arkeen rauhanturvaajien näkökulmasta Afrikasta Lähi-Itään.

Kuulumisia julkaistaan jokaisesta operaatiosta vuorollaan ja kriisinhallinnan arki sekä tunnelmat tulevat tutuiksi lukijoille operaatioiden toimialueilta. Uusimmat tunnelmat välitetään eteenpäin myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla.

 

Blogit

Somalia avartaa ja kehittää

Julkaisupäivä 23.8.2016 13.32 Blogit

Lämpötila kohoaa yli 30 asteeseen. Aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta ja tuuli puhaltaa mereltä, nostattaen aallot yhä korkeammaksi ja korkeammaksi. Paikalliset pukeutuvat lämpimästi, sillä Somaliassa eletään nyt sadekautta.

Vähän se voisi suomalaista ihmetyttää, mutta pakko se on myöntää itsekin – palvelukseni aikana en ole näin kylmää ajanjaksoa nähnyt. Raskaita luotiliivejä pitää melkein ilolla päällä, mutta vain melkein.

Toimin kouluttajana Mogadishussa. Takana on yli 11 kuukautta tätä mieltä avartavaa kokemusta. Vaikka Afrikka on itselleni tullut tutuksi EUTM Somalian ollessa kolmas operaatio tällä mantereella, niin silti jokainen toimialue on erilainen. Jokaisessa on omat haasteensa, hyvät sekä huonot puolensa.

Yksittäisen kriisinhallintasotilaan näkökulmasta tämä operaatio on ollut antoisa. Operaation haasteet sekä työskentely uusissa ja monimuotoisissa tilanteissa kehittävät rauhanturvaajaa monella tavalla. Sitä myös ymmärtää paljon paremmin maailmaa, kun astuu omien mukavuusrajojensa ulkopuolelle. Se ei auta ainoastaan ymmärtämään minkälaista muualla maailmassa on ja miten ihmiset siellä ajattelevat, vaan myös

kansainvälisen kriisinhallinnan panoksen ja merkityksen globaalilla mittapuulla. Kun toiset valtiot ovat halukkaita tukemaan toisia yhteiskunnan perusturvallisuuden luomisessa ja ylläpitämisessä, emme auta silloin vain pelkästään heitä, vaan myös itseämme.

Vaan eihän se työ aina helppoa ole. Lähtökohdat kouluttamiselle ovat toisinaan alhaiset. Koulutustilat ovat rajoitetut, mikä aiheuttaa ongelmia kun koulutetaan suurempaa joukkoa. Myös koulutettavien taso vaihtelee huomattavasti - opetus on pidettävä käytännön tasolla.

Nämä tekijät asettavat omia haasteita, joihin me tartumme tukiessamme Somalian asevoimien koulutusta. Ja työ tuntuu tekemisen arvoiselta. Etenkin silloin, kun koulutettava joukko suorastaan kehittyy silmissä. Tai silloin, kun näet kouluttajana heidän tekevän täydellisen suorituksen haastavissakin tehtävissä. Puhumattakaan siitä molemmin puolisesta kunnioituksesta koulutettavan ja kouluttajan välillä, jota me suomalaiset vaalimme. He ovat niitä taistelijoita, joiden kanssa työskentelemme, ja koulutamme heistä niin hyviä kuin vain osaamme.

"No one is useless in this world who lightens the burdens of another." - Charles Dickens

Ylikersantti Sami Suni - EUTM Somalia

´