Hyppää sisältöön

Ilmavoimien komentajan itsenäisyyspäivän juhlapuhe

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 6.12.2017 14.48
Tiedote

Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen vastaanotti paraatijoukot Kuopion keskuskentällä ja toimi tilaisuudessa juhlapuhujana.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja lotat, hyvä paraatiyleisö, sotilaat

Kuopio on perustamisensa jälkeen kulkenut pitkän tien hallinnollisesta keskuksesta sivistyksen, koulutuksen, talouden, teknologian ja tutkimuksen kotipaikkakunnaksi. Kodiksi asioille, jotka tänä päivänä koemme suomalaisten hyvinvoinnin ja edistyksen keskeisiksi taustatekijöiksi ja arvokkaiksi puolustaa.

Vietämme Itsenäisyyspäivää rauhan vallitessa. Tavoitteenamme on välttää joutumasta sotilaalliseen konfliktiin ja ennaltaehkäistä sotilaallinen voimankäyttö Suomea vastaan, mikä edellyttää varautumista, valmiutta, tarvittaessa operaatioihin osallistumista ulkomailla sekä osoitettua halua ja kykyä puuttua suvereniteetin koetteluun.

Tälläkin hetkellä joukko suomalaisia sotilaita viettää itsenäisyyspäivää aluevalvontatehtävissä ja osallistuu kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin. Työ on vaativaa, vastuullista ja ajoittain hyvin raskasta, kiitän näitä henkilöitä ja heidän omaisiaan pyyteettömästä ja tinkimättömästä henkilökohtaisesta panoksesta Suomen hyväksi.

 

Arvoisat kuulijat,

Lähtökohdat uskottavan puolustuskyvyn ylläpitämiseen ovat erinomaiset. Kansan luottamus omiin puolustusvoimiin on Euroopan korkein. Maanpuolustustahtoa mittaavan kyselyn perusteella kahdeksan kymmenestä vastaajasta kannattaa nykyisenkaltaista asevelvollisuusjärjestelmää, ja vielä suurempi osa on itse valmiita osallistumaan maanpuolustuksen eri tehtäviin kykyjensä ja taitojensa mukaan. Suomen mallin kannatus on siis kansalaisten keskuudessa varsin vahva.

Puolustusvoimille ensisijaista on itsenäinen kyky vastata Suomen sotilaallisen puolustuksen tehtävästä. Nopeinkaan apu ei ehdi paikallisen valmiina olevan kyvyn edelle. Liikenevän avun käyttöön on kuitenkin hyvä valmistautua hyödyntäen omassa arvoyhteisössä tarjolla olevia ratkaisuja.

Uudistuneen lain myötä puolustusvoimilla on velvoite luoda ja ylläpitää kyky osallistua apuun, aluevalvontayhteistyöhön tai muuhun kansainvälisen avun antamiseen ja kansainväliseen toimintaan. On varsin epätodennäköistä, että laajemmassa Euroopan, Itämeren tai arktisen alueen konfliktissa tai kriisissä puolustusvoimat toteuttaisi vain yhtä tehtävää uusien uhkien ja epävakauden ympäristössä. Puolustusvoimat harjoittelee tuottaakseen valmiutta kansallisiin etuihimme perustuen, ja enenevässä määrin viranomaisten ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Kyse ei ole turvallisuustakeesta eikä sitoutumisesta, vaan monitahoisesta varautumisesta ja uskottavan puolustuksen rakentamisesta.

Asevelvollisten ammatillinen osaaminen pohjautuu erinomaiseen suomalaiseen koulutusjärjestelmään, jota varusmiespalveluksen aikana annettu sotilaallinen koulutus enenevästi pyrkii hyödyntämään. Malli tuottaa Suomelle reserviin valmiuden, johon harva ammattiarmeija kustannustehokkaasti kykenee. Varusmiesten ja reserviläisten omakohtaiset kokemukset yhteistoiminnasta ulkomaalaisten ammattisotilaiden kanssa ovat omiaan vahvistamaan uskoa omaan sotilaskoulutukseen ja sen tuottamaan osaamiseen. Tekemällä opitaan, kasvatetaan itseluottamusta ja vahvistetaan viranomaisten yhteistoimintakykyä kokonaisturvallisuusmallin mukaisesti, minkä myös syksyn kansalliset ja monikansalliset harjoitukset ovat osoittaneet. Määrätietoinen toiminta yhdessä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin tukee toimintaympäristömme vakautta Suomen eduksi.

 

Bästa åhörare,

Försvarsmaktens prestationsförmågor utvecklas på lång sikt. För att bekämpa väpnade angrepp upprätthåller Finland en nationell försvarsförmåga som står i proportion till säkerhetsmiljön och utvecklas försvarssamarbetet för att bättre ska kunna möta framtida säkerhetsbehov. Ett nära samarbete under normala förhållanden skapar också en ram för samarbete under undantagsförhållanden.

 

Hyvät kuulijat,

Puolustuksen uusiutuminen on jatkuvaa. Puolustusselonteon esittämä strategisten hankkeiden – Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaaminen ja Laivue 2020 – toteutusratkaisu luo edellytykset kaikkien puolustushaarojen valmiusjoukkojen ajanmukaiseen varustamiseen ja kouluttamiseen aseellisen Suomea kohtaan suuntautuvan hyökkäyksen ennaltaehkäisemiseksi ja tilanteen niin vaatiessa Suomea vastaan tehtävän ensi-iskun torjumiseksi. Korkeaan osaamiseen, ennakkoluulottomaan uudistamisen kokeiluun ja digitalisaatioon nojaava Suomen kehittämisstrategia ja Suomen koulutettu nuoriso ovat avainasemassa seuraavan vuosikymmenen puolustusratkaisua rakennettaessa.

Veteraanimme ovat kokemuksiinsa perustuen tiivistäneet varautumisen keskeiset tarpeet kolmeen asiaan: koulutus, varustautuminen, ja että kavereita on hyvä olla. Puolustusta on hyvä ylläpitää nämä periaatteet mielessä.

 

Paraatijoukot,

Itsenäisyyttä on vaikeaa arvostaa, jos sitä ei ole. Arvojemme ja kulttuurimme puolustamiseksi on kannettu raska taakka, mutta Suomelle itsenäisyys on korvaamaton.

Kohottakaamme kolminkertainen eläköön-huuto 100-vuotiaalle Isänmaalle.

´