Hyppää sisältöön

Pohjoinen 17 -harjoitus päättyy Rovajärvellä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 22.11.2017 14.56
Tiedote

Maavoimien ampumaharjoitus Pohjoinen 17 päättyy torstaina Rovajärvellä loppuammuntoihin.

Kaksiviikkoinen harjoitus on koostunut osallistuvien joukkojen keskittämisestä alueelle, tykistön ja jalkaväen ammunnoista pienempinä osastoina ja koulutustason mittauksesta sekä vaativammista ammunnoista isoina osastoina jälkimmäisellä viikolla.

Mittauksessa arvioitiin joukon suorituskykyä erityisesti tuliyksiköiden tulenantokyvyn, tulen osuvuuden sekä koossaolon arvioinnissa. Harjoituksen johtaja eversti Asko Muhonen on tyytyväinen harjoitusjoukon suoritukseen.

- Harjoitus on näyttänyt hyvältä ja olen ollut positiivisesti yllättynyt heti alusta alkaen. Tietysti joukkojen koulutustasossa näkyy eroja riippuen siitä, minkä verran niillä on ollut ampumapäiviä ja -harjoituksia alla. Kokonaisuutena joukkojen suoritus on ollut hyvää, erityisesti varusmiesten motivaatio, yrittäminen ja selviytyminen näistä Rovajärven kohtuullisen haastavista olosuhteista. Samoin palvelusturvallisuus on säilynyt erittäin hyvin.

Pohjoismaista yhteistyötä harjoiteltiin tiiviisti

Harjoitukseen on tuonut oman elementtinsä pohjoismaiden väliseen NORDEFCO-yhteistyöhön kuuluva NORTHER17-harjoitus, jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan maavoimien tykistö harjoitteli yhteisiä tulenkäyttömenetelmiä osana muuta joukkoa.

- Harjoitus on toteutunut suunnitelman mukaan. Eri maista tulevien joukkojen yhteensovittaminen onnistui hyvin, ja joukkojen toiminta on ollut sujuvaa. Myös palvelusturvallisuuden varmistamisen suhteen onnistuttiin hyvin, sillä ruotsalaisen tuliyksikön varotoiminta on erittäin kehittynyttä. Myös parantamisen varaa jäi, mutta ensimmäiseksi tämäntyyppiseksi harjoitukseksi onnistuttiin yli odotusten, arvioi NORTHER17-harjoituksen johtaja everstiluutnantti Petri Majuri.

Ruotsalaisten harjoitusjoukko on enemmän kuin tyytyväinen hyvin suunniteltuun, järjestettyyn ja toimeenpantuun harjoitukseen sekä saamaansa tukeen.

- Olemme ampuneet menestyksekkäästi Archer-järjestelmällä ensimmäistä kertaa ulkomailla, käyttäneet tulta norjalaisen, ruotsalaisen ja suomalaisen tulenjohdon kanssa sekä kyenneet paikantamaan lähes kaikki harjoituksen tuliasemat tutkillamme. Pidämme NORDEFCO:n Suomi-Ruotsi-yhteistyötä hyvin tärkeänä ja olemme iloisia, että harjoitus on tähän mennessä sujunut jopa odotettua paremmin, toteaa Ruotsin osallistujaosaston johtaja everstiluutnantti Stefan Hansson ja toivoo molemminpuolisen oppimisen ja yhteistyön syventämisen jatkuvan.

Myös norjalaiset ovat tyytyväisiä harjoituksen antiin.

- Norjan tykistöjoukko on tyytyväinen osallistumiseensa harjoitukseen. Olemme kaikki jakaneet keskenämme tietoa, kokemuksia ja haasteita sekä henkilöstömme on saanut hyvää harjoituskokemusta. Arvostamme erityisesti mahdollisuutta johtaa ja paikantaa epäsuorantulen yksiköitä laajassa mittakaavassa. Kiitämme myös saamastamme ruotsalaisesta ja suomalaisesta logistisesta ja huollollisesta tuesta, kertoo Norjan joukkojen pääkouluttaja kapteeni Hans Vidar Dahl.

Harjoituksen päättyminen näkyy liikenteessä

Harjoitusjoukkojen marssit Rovajärveltä alkavat torstaina ja jatkuvat perjantaihin. Poistuva liikenne näkyy etenkin marssin alkupäässä Rovajärveltä kohti etelää.

Moottorimarssiosastojen marssinopeus on 80 km/h ja ne liikkuvat 23.-24. marraskuuta teillä 3, 4, 5, 8, 9, 13, 15, 21, 22, 63, 67, 78, 79 ja 86.

Pohjoinen 17 -harjoitukseen osallistui 44 00 sotilasta ja 1 200 ajoneuvoa Rovajärven harjoitusalueella 13.-24.11.2017.

´