Hyppää sisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati Helsingissä 4.6.2017

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 22.5.2017 13.03
Tiedote

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään 4. kesäkuuta 2017 Helsingissä. Paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi järjestetään päivän aikana alus- ja kalustoesittelyjä, lentonäytös ja Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017:n konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin ottaa vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg. Kenttähartauden pitää kenttäpiispa Pekka Särkiö, ja paraatijoukkoja komentaa maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Petri Hulkko.

Paraatin teemana on: Maanpuolustus kuuluu kaikille. Mukana tapahtumissa on joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatiin osallistuu yhteensä yli 1300 henkilöä, 50 ajoneuvoa ja 19 ilma-alusta.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Senaatintorilla. Paraatijoukot ryhmittyvät Senaatintorille kello 11.20 alkaen.

Ohimarssi alkaa kello 13.30 Mannerheimintiellä Simonkadun - Kaivokadun tasalta ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Musiikkitalon edustalla.

Ohimarssissa on mukana jalan marssivien osastojen lisäksi 50 ajoneuvoa. Ensimmäistä kertaa paraatitapahtumassa nähdään myös 155 mm:n tela-alustainen panssarihaupitsi K9 Thunder.

Ohimarssin ylilennoissa on mukana Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita, Rajavartiolaitoksen Super Puma -meripelastuskopteri sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Paraatipäivä tarjoaa katselmuksen ja ohimarssin lisäksi myös paljon muuta nähtävää eri puolilla Helsinkiä. Merivoimien taistelu- ja tukialuksiin ja kalustoon voi tutustua Eteläsatamassa ja Rajavartiolaitoksen ulkovartiolaiva Turvaan Katajanokan laiturissa.

Ennen paraatikatselmusta toteutetaan Kaivopuiston edustalla Ilmavoimien ja Maavoimien yhteinen lentonäytös, jossa esittäytyvät NH90-kuljetushelikopteri, F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjä ja taitolento-osasto Midnight Hawks. Paraatipäivän kaikilla lennoilla on säävaraus.

Kansalaistorilla on Maavoimien, Ilmavoimien ja muiden viranomaisten yhteinen koko päivän kestävä kalustonäyttely.

Päivän huipennuksena avataan Kansalaistorilla Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017:n konsertilla, jossa esiintyvät Kaartin soittokunta ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunta solisteinaan Sami Pitkämö, Osmo Ikonen ja Heini Ikonen.

Yleisö toivotetaan tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia. Katselmusta ja ohimarssia voi seurata myös jättinäytöillä Senaatintorilla, Kauppatorilla ja Kansalaistorilla.

Paraati vaikuttaa Helsingin liikenteeseen. Yleisöä pyydetään saapumaan tapahtumapaikoille hyvissä ajoin julkisilla liikennevälineillä ruuhkautumisen välttämiseksi. Ajoneuvoilla liikkumista on syytä välttää keskustassa paraatitapahtumien aikana, koska osa kaduista ja alueista varataan kokonaisuudessaan paraatikäyttöön.

Paraatijärjestelyjen valmistelut aloitetaan tapahtumapaikoilla 3.6. aikana.

Paraatin järjestelyistä vastaa Kaartin jääkärirykmentti.

Puolustusvoimat, Helsingin kaupunki ja Helsingin seudun liikenne tiedottavat liikennejärjestelyistä tarkemmin viikosta 21 alkaen.

Paraatipäivän ohjelma:

klo 8 Merivoimien juhlallinen lipunnosto Eteläsatamassa
klo 9 Seppeleenlaskutilaisuus Hietaniemessä
klo 9 - 15 Alusesittely ja Merivoimien kalustoesittely Eteläsatamassa
klo 10 - 18 Kalustonäyttely Kansalaistorilla
klo 10 - 10.50 Juhlajumalanpalvelus Tuomiokirkossa
klo 10.50 - 11.30 Ilmavoimien ja Maavoimien lentonäytös Kaivopuistossa
klo 11.20 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Senaatintorilla
klo 12 Paraatikatselmus Senaatintorilla
klo 13.30 Ohimarssi Mannerheimintiellä
klo 15 - 18 Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue 2017 -konsertti Kansalaistorilla

Paraatiin voi osallistua ja sitä voi seurata myös verkossa puolustusvoimien kanavilla:


#paraati

´