Hyppää sisältöön

Joulutervehdys suomalaisille rauhanturvaajille

Pääesikunta
Julkaisuajankohta 22.12.2016 12.00
Tiedote

Suomalaiset rauhanturvaajat,

Suomalainen rauhanturvaaminen juhlii tänä vuonna 60-vuotistaivaltaan. Vuodesta 1956 alkaen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli neljässäkymmenessä rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa. Rauhanturvaaminen ei ole kuitenkaan vain historiaa, vaan tälläkin hetkellä te lähes 500 suomalaista rauhanturvaajaa rakennatte ja turvaatte rauhaa Afganistanissa, Bosniassa, Israelissa, Irakissa, Kashmirissa, Kosovossa, Kuwaitissa, Libanonissa, Malissa, Pakistanissa, Somaliassa, Syyriassa ja Välimerellä yhteensä kolmessatoista sotilaallisessa kriisinhallintaoperaatiossa ja niihin liittyvissä esikunnissa Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan unionin, Naton ja erillisen liittouman piirissä. Lisäksi noin 300 sotilasta on valmiudessa Euroopan unionin ja Naton kriisinhallintaan tarkoitetuissa osastoissa.

Rauhanturvaamisessa onnistuminen on viimekädessä kiinni siihen kriisialueilla osallistuvista ihmisistä. Maailmalla tunnetaan suurta arvostusta suomalaisia rauhanturvaajia kohtaan. Kohtelemme kaikkia kriisin osapuolia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti sekä toimimme tilanteissa niitä kärjistämättä.

Vaikka sotien ja aseellisten konfliktien määrä on vähentynyt maailmassa viimeisten vuosikymmenien aikana, niin tarve kriisinhallinnalle ei ole poistunut. Kriisit ovat muuttaneet muotoaan, ja monimuotoisempiin kriiseihin on kyettävä vastaamaan aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin. Sotilaiden tehtävänä on monesti tänä päivänä luoda konfliktialueelle riittävä turvallisuus, jotta esimerkiksi sisäisesti hajonneen maan jälleenrakentaminen voidaan aloittaa myös siviilikriisinhallinnan keinoja hyödyntämällä. Tehtäviin liittyvät nykyisin lisääntyvissä määrin myös paikallisten toimijoiden kouluttaminen ja opastaminen. Kehitämme sotilaallisen kriisinhallinnan avulla myös puolustusvoimien suorituskykyjä ja valmiuksia.

Toimintaan kriisialueilla sisältyy toiminnan luonteesta riippumatta aina myös riskejä ja vaaroja. Siksi on tärkeää, että rauhanturvaajien palvelusturva on mahdollisimman kattava. Hallitus on jättänyt vastikään Eduskunnalle esityksen laista, jolla on tarkoitus parantaa tapaturmien ja palvelussairauksien korvaamista sekä yhtenäistää kaikkien kriisinhallintaan osallistuvien palvelusturvaa. Niin ikään teille rauhanturvaajille myönnetty kriisinhallintaveteraanistatus viestii yhteiskunnan kiitollisuudesta tekemäänne työtä kohtaan, mutta samalla kaikille rauhanturvaajille luovutettu veteraanikortti toimii rauhanturvaajien yhteisenä kansallisena tunnuksena ja oikeuttaa myös erikseen neuvoteltuihin etuihin.

Kiitän teitä arvokkaasta työstänne maailman kriisialueilla ja antamastanne panoksesta yhteisen rauhan eteen. Toivotan teille ja läheisillenne rauhallista joulun aikaa ja menestystä vuodelle 2017.

Puolustusvoimain komentaja
Kenraali Jarmo Lindberg

´